Повышение эффективности осветительных сетей с газоразрядными лампами - А. Г. Арутюнян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Рассматривается задача регулирования напряжения на зажимах осветительных установок (ОУ) путем компенсирования реально существующего отклонения напряжения питающей электросети. Приведены зависимости потребляемой активной, реактивной и полной мощности ОУ от величины отклонения напряжения питания. Представлена однолинейная электрическая схема для регулирования напряжения на зажимах дросселя газоразрядных ламп изменением величины коэффициента и частоты пульсаци. Դիտարկվում է լուսավորման սարքերի սեղմակների վրա լարման կարգավորման խնդիրը՝ սնող էլեկտրական ցանցերի` իրականում գոյություն ունեցող լարման շեղումները կարգավորելու նպատակով: Գրաֆիկների տեսքով բերված են փորձերի արդյունքները՝ սպառվող ակտիվ, ռեակտիվ և լրիվ հզորությունների փոփոխությունների կախվածությունը լարման շեղման մեծությունից ДРЛ-250 և ДНаТ-100 լամպերի համար: Բերված է լարման կարգավորման միագիծ էլեկտրական գծապատկերը (սխեմա), որը հնարավորություն է ընձեռում կարգավորել լարման անկումը բալաստային դիմադրությունների սեղմակների վրա: Բերված են նաև լույսի հոսքի բաբախման մեծության և հաճախականության փոփոխությունները լարման առաջարկվող կարգավորման դեպքում: The voltage regulation problem on the terminals of lighting installations (LI) by compensating really existing feeding circuit voltage deviation is discussed. The LI consumed active, reactive and full capacity dependences on the magnitude of feeding voltage deviation are brought. The single - line electric scheme for voltage regulation on the terminals of gas discharge lamp throttle by changing the magnitude of coefficient and frequency of pulsation is presented.
Keywords: Electrical engineering; Electronics; Nuclear engineering; Technology