Проектирование роликового насоса, обеспечивающего прерывистый поток крови - Р. П. Джавахян; О. С. Арзуманян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Предлагаются необходимые изменения структуры и основных параметров роликового насоса аппарата искусственного кровообращения, а также номенклатура и размеры сменных кровеносных трубок, обеспечивающие прерывистый поток крови и непрерывное регулирование кровотока. Получены корреляционные зависимости, позволяющие установить во время операции на сердце значения регулируемых параметров насоса с целью обеспечения им требуемого кровотока. Առաջարկվում են ներկայումս կիրառվող արյան արհեստական շրջանառության հոլովակավոր պոմպի կառուցվածքի և հիմնաչափերի անհրաժեշտ փոփոխությունները և փոխովի արյունատար խողովակների անհրաժեշտ տրամաչափերի անվանացանկը, որոնք թույլ կտան ապահովել արյան ընդհատուն հոսք, ինչպես նաև արյան միջին ճնշման անընդհատ կարգավորում` պահանջվող սահմաններում: Ստացվել են կոռելյացիոն բանաձևեր, որոնց միջոցով որոշվում են պոմպի` արյան պահանջվող հոսք ապահովող փոփոխական պարամետրերի մեծությունները, և սրտի վիրահատության ժամանակ իրականացվում է կարգավորումը:
Keywords: Technology; Mechanical engineering and machinery