Մետաղա-դիէլեկտրիկական ալիքատարային գրգռիչի հետազոտում - Ն. Գ. Ստեփանյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Հետազոտված է մետաղա-դիէլեկտրիկական ալիքատարի (ՄԴԱ) բարձր արդյունավետությամբ գրգռման նոր մեթոդ: Ցույց է տրված, որ գրգռող փողի լայն մասում տեղադրված մետաղական թիթեղների օգնությամբ H10 աշխատանքային ալիքով կարելի է ձևավորել դաշտի այնպիսի բաշխվածություն, որը շատ մոտ լինի մետաղա-դիէլեկտրիկական ալիքատարի LM11 աշխատանքային ալիքի դաշտի բաշխվածությանը: Ֆելդ-Զաքսոնի մեթոդով հաշվարկված է LM11 աշխատանքային ալիքի գրգռման արդյունավետությունը, որը կազմել է` η առվլ=0,987: Գրգռիչի փորձնական հետազոտությունները կատարվել են 25...27ԳՀց հաճախային ընդգրկույթում: Ստացվել է հաշվարկային և փորձնական արդյունքների բավականին լավ համընկնում: Рассмотрен новый способ высокоэффективного возбуждения металлодиэлектрического волновода. Показано, что при помощи металлических пластин, установленных в широкой части возбуждающего рупора с рабочей модой Н10, можно формировать распределение поля, близкое к распределению рабочей моды LM11 металло-диэлектрического волновода. Методом Фельд-Заксона рассчитана эффективность возбуждения рабочей моды LM11, которая составила η макс=0,987. Экспериментальные исследования возбудителя проводились в диапазоне 25...27ГГц. Получено хорошее совпадение расчетных и экспериментальных результатов. A new highly effective type of metal-dielectric exciter has been studied. It is shown that by means of metal plates set up in the broad part of stimulant loud-hailer with working mode H10, it is possible to form a distribution field which is close to the distribution of metal-dielectric waveguides working mode LM11. The efficiency of working mode excitation LM11 has been calculated by Feld-Zaxon method, which constitutes η max=0,987. Experimental researches of the exciter were held in the range of 25…27GHz. A successful coincidence of the calculated and experimental results has been obtained.
Keywords: Electrical engineering; Electronics; Nuclear engineering; Technology