Եղեգնամոր (Չանգյի) եկեղեցին IX-XI դդ. Տայք-Գուգարքի միջնադարյան հայկական ճարտարապետական դպրոցի համատեքստում - Նահատակյան, Դավիթ; Ակոպով, Արկադի; Գրիգորյան, Անի
Հոդվածում քննարկվում է Զարգացած միջնադարի հայկական ճարտարապետության մի հետաքրքիր կառույց, որը հենվելով վաղքրիստոնեական հայկական ճարտարապետության արդեն հայտնի ձեռքբերումների և իր դարի ոճական նորարարությունների վրա առաջ է բերել մի հետաքրքիր սինթեզ, ինչը կարիք ունի առանձնահատուկ հետազոտման: Պաշտամունքային կառույցի հիմնական ճարտարապետական կերպարը բացահայտելու և իրատեսական վերլուծություններ կատարելու համար այն դիտարկվել է Տայք-Գուգարքի հայկական միջնադարյան ճարտարապետական դպրոցի համատեքստում: В статье обсуждается один из интересных построек армянской архитектуры развитого средневековья, которая, опираясь на уже известные достижения раннехристианской армянской архитектуры и стилистические новшества своего века, создала интересный синтез, который, по нашему мнению, нуждается в особом исследовании. Для выявления основного архитектурного облика культового сооружения и проведения реалистичных анализов он рассматривался в контексте средневековой армянской архитектурной школы Тайк-Гугарка. The article discusses one of the interesting buildings of the Armenian architecture of the developed Middle Ages, which, based on the already well-known achievements of early Christian Armenian architecture and stylistic innovations of its century, created an interesting synthesis, which, in our opinion, needs special research. In order to identify the main architectural appearance of the religious building and conduct realistic analyses, it was considered in the context of the medieval Armenian architectural school of Taik-Gugark.
Keywords: Ճարտարապետություն