Բանաձևային կայուն դարձվածքների ազդեցությունը անձի ինքնապաշտպանական մեխանիզմների հզորացման գործընթացում - Սահակյան, Կարինե
Հոդվածում անդրադարձ է կատարվել էքստրեմալ իրավիճակներում բանավոր բանաձևային դարձվածքներին, որոնք մեծ ժամանակի ծիրում բյուրեղացել են և յուրացվել ժողովրդի կողմից, միտված են դյուրին դարձնելու, զորացնելու անձի ես-համադրույթը, հոգեկան հատկությունների համակարգը, հոգեկերտվածքի հուզակամային արտահայտությունները, ի վերջո ինքնապաշտպանական մեխանիզմները համակերպումը, հարմարումը, էթնոսի մշակութային ընկալումը այլ էթնոսի կողմից հզորացնելով անձի ես-ը: Устные формульные образцы, выкристаллизованные на протяжении веков и усвоенные народом, призваны облегчить и укрепить я-концепцию личности, систему психических свойств, эмоциональные проявления психической структуры и, наконец, механизмы самозащиты: приспособление, примирение, культурное восприятие этноса другим этносом, делая “я” эгосинтоническим. Oral formulas, crystallized and assimilated by the people over the centuries, are intended to facilitate, strengthen the concept of personality, the system of mental properties, emotional expressions of the mental structure, and finally the self-defense mechanisms: consent, adaptation, cultural perception of ethnos by another ethnos making the “I” as ego-syntonic
Keywords: Լեզվահոգեբանություն