Բայական հիմքով վերջաժանցավոր բաղադրությունները գրաբարում - Վարդանյան, Աննա; Հայրապետյան, Սերգո
Նպատակ ունենալով վեր հանել ածանցման ընդհանուր օրինաչափություններ կապված գրաբարյան վերջածանցների գործառական կենսունակության հետ, հոդվածում քննության առարկա ենք դարձրել վերջածանցման այն կաղապարները, որոնցում միջուկային բաղադրիչը բայական նախատիպ է: Ուսումնասիրությունը հենվում է 5-րդ դարից ավանդված մատենագրության բառապաշարի վրա քաղված Նոր հայկազյան բառարանից: В настоящей статье рассмотрено словообразовательное значение глагольных основ в суффиксально-сложных образованиях древнеармянского языка. Исследование основано на лексике произведений литературы пятого века, взятой нами из Нового словаря Айказян. Настоящее исследование подтверждает, что в суффиксально-сложных образованиях с вербальной составляющей заметно чаще встречаются следующие: -ութիւն, -աբար, -ական, - ումն, -անք, также: -եալ, -ած, -իչ. В данной статье нами ещё были проанализированы функциональная нагрузка и сочетаемость суффиксов. In the current paper we have examined the word-building value of the verbal stems in suffix structures in Classical Armenian. The studies based on the vocabulary, come down to us from our manusctipts. The words were taken from New Haigazian dictionary. The study once more shows that in suffix structures with a verbal component are noticeably frequent՛.-ութիւն, - աբար, -ական, -ումն, -անք, -եալ, -ած, -իչ, etc. Also we have reverted to functionally loading and compatibility of the suffixes in suffix structures in Classical Armenian.
Keywords: Լեզվաբանություն