Ֆերոմոլիբդենի ստացման տեխնոլոգիական առանձնահատկությունները և Քաջարանի հարստացուցիչ ֆաբրիկայի մոլիբդենիտային խտանյութերից ու թափոններից նրա ստացման տեխնոլոգիայի մշակումը - Ս. Գ. Աղբալյան; Ֆ. Հ. Զաքարյան; Ա. Մ. Հովհաննիսյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ուսումնասիրվել են ֆերոմոլիբդենի ստացման տեխնոլոգիական առանձնահատկությունները` ջերմաստիճանային տիրույթները, տեղի ունեցող փոխակերպությունները և ֆազային կազմը: Գոյություն ունեցող տեխնոլոգիական գործընթացների վերլուծության և համալիր հետազոտությունների հիման վրա մշակվել է ալյումինաջերմային եղանակով ֆերոմոլիբդենի ստացման նոր տեխնոլոգիա, որտեղ որպես ելանյութեր օգտագործվել են Քաջարանի հարստացուցիչ ֆաբրիկայի մոլիբդենիտային խտանյութերից և թափոններից ստացված մոլիբդենի եռօքսիդն ու երկաթափոշին: Исследованы технологические особенности получения ферромолибдена: температурные зоны, протекающие превращения и фазовый состав. На основе анализа известных технологических процессов и проведенных комплексных исследований разработана новая технология получения ферромолибдена методом алюминотермии, где в качестве исходных материалов использовали триокись молибдена и железный порошок, полученный из молибденитового концентрата и хвостов Каджаранской обогатительной фабрики. The technological peculiarities of obtaining ferromolybdenum, i.e. temperature zones, the transformation flow, and the phase composition are investigated. On the basis of the known production method analysis and complex investigations, a new technology to obtain ferromolybdenum by the method of aluminothermy is elaborated in which molybdenum trioxide and iron powder have been used as source materials obtained from molybdenum concentrate and the tailings of Kajaran concentrating mill.
Keywords: Technology