Տեղական իշխանության մարմինների գործունեությունը Ալեքսանդրապոլի գավառում 1918 թ. մայիս-դեկտեմբերին - Ալեքսանյան, Կարինե; Աբրեյան, Հերմինե
1918թ. մայիսյան հերոսամարտերից հետո, ստիպված լինելով հաշտվել Հայաստանի անկախության հետ, թուրքերը միաժամանակ ջանք չեն խնայել Արևելյան Հայաստանի ռազմակալած շրջաններում կոտորելու և թալանելու բնակչությանը, թուլացնելու և տնտեսապես քայքայելու երկիրը անհնար դարձնելով պետականության հետագա գոյությունը Հայաստանում: Իրենց առաջխաղացումը պայմանավորելով իբր մահմեդականների նկատմամբ հայերի բռնությունները կանխելու, օրինականություն և կարգ ու կանոն հաստատելու հանգամանքով և, ընդհանրապես, իրենց գործողություններին օրինական տեսք տալու նպատակով, գրավված Ալեքսանդրապոլում նրանք ստեղծում են տեղական իշխանության մարմիններ քաղաքային խորհուրդ և վարչություն: Հոդվածի շրջանակներում ձեռնամուխ ենք եղել Ալեքսանդրապոլում թուրքական բռնազավթման պայմաններում ստեղծված տեղական իշխանության մարմինների գործունեության և ժամանակակիցների կողմից նրանց տրված գնահատականների ուսումնասիրությանը: После майских героических сражений, вынужденные смириться с независимостью Армении, турки не жалели сил для резни, грабежа населения, ослабления и экономического разрушения страны в оккупированных районах Восточной Армении, сделав невозможным существование государства в Армении. Якобы для предотвращения насилия армян над мусульманами, для установления легитимности, для установления законности и порядка вообще, для того, чтобы вообще узаконить свои действия, они учредили в оккупированном Александрополе местные органы власти, городской совет и управление. В рамках статьи мы приступили к изучению деятельности местных органов власти, созданных в период турецкой оккупации Александрополя, и оценок, данных им современниками. In 1918 after the May heroic battles, having to reconcile with Armenia's independence, the Turks spared no effort to massacre, plunder the population, weaken and destroy the country economically in the occupied regions of Eastern Armenia, making it impossible for the state to exist in Armenia. In order to prevent their violence against the Muslims, to establish legitimacy, to establish law and order, in general, in order to legitimize their actions, they set up local authorities in the occupied Alexandropol, a city council. In the framework of the article, we have started to study the activities of the local authorities created during the Turkish occupation in Alexandropol and their assessments by their contemporaries.
Keywords: Պատմություն