Անեծքը հայկական ժողովրդական երգերում - Ղռեջան, Լուսինե
Ժողովրդական ստեղծագործություններում հանդես են գալիս ժանրային տարբեր դրսևորումներ, որոնք առանձնակի բազմերանգություն են հաղորդում հորինվածքին: Հայկական ժողովրդական անեծքները, հանդիսանում են հմայական- կիրառական բանահյուսության նախնական տեսակներից և իրենց բնորոշ գծերով առանձնանալով ժողովրդական բանարվեստի մյուս տեսակներից, միաժամանակ սերտորեն կապված են դրանց հետ: Այդ կապը դրսևորվում յուրահատկությունների, պատկերավորման միջոցների, այնպես էլ այս կամ այն ստեղծագործության ամբողջական կամ հատվածային կիրառությամբ: Աշխատանքում քննության են առնվում անեծքների բազմաբնույթ առնչությունները հայկական ժողովրդական երգերին (հայրեններ, անտունիներ, խաղիկներ): Армянские народные проклятия имеют много общего с другими жанрами фольклора, в том числе с народными песнями. Связь проклятий с народными песнями проявляется как в применении сюжетноструктурных особенностей, изобразительно-выразительных средств, так и в использовании тех или иных произведений полностью или частично. Разнообразное проявление проклятий в народном песнопении свидетельствует как о наличии пережитков первобытного синкретического состояния искусства, а также о продолжительности взаимовлияния и взаимодействия различных жанров фольклора в своем историческом развитии. Armenian folk curses have much in common with other genres of folklore, including folk songs. The connection of curses with folk songs is manifested both in the use of plot-structural features, visual and expressive means, and in the use of certain works thoroughly or partially. Various manifestations of curses in folk songs testify the presence of remnants of the primitive syncretic state of art, as well as the duration of mutual influence and interaction of various genres of folklore in its history.
Keywords: Ազգագրություն