Ջրաջրային էներգետիկական ռեակտորների առաջին կոնտուրի ջրամշակման համակարգերի հետազոտումը՝ նոր լուծումների դիտարկումով - Ա. Ո. Զառանցյան; Գ. Գ. Նալբանդյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ջրաջրային էներգետիկական ռեակտորների առաջին կոնտուրի ջրամշակման համակարգերում առաջարկվել են նոր լուծումներ, որոնց նպատակն է նվազեցնել առաջին կոնտուրում առաջացող ռադիոնուկլիդների և կոռոզիոն արգասիքների քանակը, իրականացնել ռեակտիվության և pH-ի կարգավորման համար օգտագործվող բորաթթվի և հիմքերի ռեգեներացիան բորաթթու և հիմքեր պարունակող ռադիոակտիվ ջրերից, ինչպես նաև միջուկային տեղեկայանքի աշխատանքի արդյունքում անխուսափելիորեն առաջացող հեղուկ ռադիոակտիվ թափոնների մշակումը՝ արդյունավետ կերպով ապահովելով նրանցից երկարակյաց ռադիոակտիվ իզոտոպների կորզումը (պահպանման համար էականորեն փոքրացնելով ռադիոակտիվ թափոնների ծավալները): В системах водоподготовки первого контура водо-водяных энергетических реакторов предложены новые решения, целью которых является уменьшение количества образований радионуклидов и продуктов коррозии, обеспечение регенерации борной кислоты и щелочей, необходимых для регулирования реактивности и pH боросодержащих радиоактивных вод, а также переработки жидких радиоактивных отходов (ЖРО) с эффективным выделением из них долгоживучих радиоактивных изотопов (существенным уменьшением объема ЖРО для дальнейшего хранения). New hypotheses on the coolant storage and treatment systems of primary circuit of pressurized water reactors to decrease the quantity of radioactive production and corrosion products in the primary circuit and to regenerate boric acid and hydroxides from the borated radioactive waters as well as to treat the radioactive liquid wastes (RLW) in effective way providing the removal of long life radioactive isotopes (essentially decreasing the volume of RLW) are considered.
Keywords: Technology; Mechanical engineering and machinery