Влияние отжига на термический коэффициент линейного расширения высококремнеземистых стекол - М. А. Погосян; А. Г. Амбарцумян; К. А. Костанян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
На примере высококремнеземистого стекла (ВКС) БАГ-2 изучено влияние отжига на термический коэффициент линейного расширения (ТКЛР). Показано, что характер изменения ТКЛР отожженных и неотожженных ВКС аналогичен характеру изменения ТКЛР обычных стекол. Սիլիկահողի մեծ քանակություն պարունակող ԲԱԳ-2 տիպի ապակու օրինակի վրա ուսումնասիրված է թրծաթողման ազդեցությունը վերջինիս ջերմային ընդարձակման գործակցի վրա: Ցույց է տրված, որ թրծաթողման ապակու ջերմային ընդարձակման գործակիցը հավասար կամ մի փոքր մեծ է չթրծաթողված ապակու ջերմային ընդարձակման գործակցից: Ընդարձակման կորի ոչ սովորական ընթացքի շեղման միջոցով որոշված է ԲԱԳ-2 ապակու թրծման ներքին սահմանի ջերմաստիճանը: The influence of annealing on glass LETC is studied on an example of high–siliceous glass БАГ-2. It is shown that LETC of annealed glasses is a little higher or equal to LETC of unannealed ones.
Keywords: Technology