Preoperatively Diagnosed Aberrant Right Subclavian Artery (ARSA) as a Predictive Anatomical Signal: Case Report in a Man with Advanced Papillary Thyroid Cancer - Varzhapetyan, A. M.; Varzhapetyan, L. A.; Chitchyan, A. A.; Petrosyan, D. I. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Интраоперационная травма нижнего гортанного нерва (НГН) является одним из тяжелых осложнений в эндокринной хирургии. Несмотря на то, что в медицинской литературе данный нерв именуется как возвратный ларингеальный,в 0,6-1,0% случаев он может иметь невозвратный ход. Эта редкая аномалия эмбриологически связана с аберрантной правой подключичной артерией. Нами описывается редкий клинический случай невозвратного гортанного нерва у мужчины с распространенным папиллярным раком щитовидной железы, где кроме тиреоидэктомии показана центральная шейная лимфодиссекция. Предоперационная компьютерная томография грудной клетки выявила аберрантную правую подключичную артерию, которая была последней левой ветвью дуги аорты и проходила слева направо позади пищевода. Этот факт дал повод заподозрить возможность невозвратного хода нижнего гортанного нерва, и мы изменили тактику при хирургическом вмешательстве при лимфодиссекции справа, чтобы избежать повреждения НГН. Сначала была достигнута точка соединения нижнего гортанного и блуждающего нервов. Только после этого, уже под визуальным контролем, была выполнена правосторонняя лимфодиссекция шеи. Данный случай показал, что прогнозируемый невозвратный гортанный нерв может повысить безопасность тиреоидэктомии и диссекции шеи. Ստորին կոկորդային նյարդի ներվիրահատական վնասումը էնդոկրին վիրաբուժության ծանր բարդություններից է: Չնայած բժշկական գրականության մեջ այս նյարդն անվանվում է հետադարձ կոկորդային նյարդ, 0,6-1,0% դեպքերում այն ունենում է ոչ հետադարձ ընթացք: Այս հազվագյուտ անոմալիան սաղմնաբանորեն կապված է աբերանտ աջ ենթաանրակային զարկերակի հետ: Ներկայացվող աշխատանքում մեր կողմից նկարագրվում է վահանաձեւ գեղձի պապիլյար քաղցկեղ ունեցող տղամարդու մոտ ոչ հետադարձ կոկորդային նյարդի հազվագյուտ կլինիկական դեպք, որտեղ, բացի թիրեոիդէկտոմիայից, ցուցված էր նաև պարանոցային լիմֆոդիսեկցիա: Կրծքավանդակի նախավիրահատական կոնտրաստ համակարգչային շերտագրման ժամանակ հայտնաբերվեց աբերանտ աջ ենթաանրակային զարկերակը, որը աորտայի աղեղի վերջին ձախ ճյուղն էր և անցնում էր կերակրափողի հետևով՝ ձախից աջ: Այս փաստը հիմք դարձավ ենթադրելու, որ կոկորդային նյարդը կարող է ունենալ ոչ հետադարձ ընթացք, որի արդյունքում փոխվեց վիրահատության ընթացքում աջից լիմֆոդիսեկցիայի տակտիկան՝ ստորին կոկորդային նյարդի վնասումից խուսափելու համար: Սկզբում հայտնաբերվեց թափառող և ստորին կոկորդային նյարդերի միացման կետը: Դրանից հետո միայն նյարդի ընթացքի վիզուալ հսկողության տակ կատարվել է աջակողմյան կենտրոնական լիմֆոդիսեկցիա: Տվյալ դեպքը ցույց տվեց, որ նախավիրահատական շրջանում ախտորոշված աբերանտ աջ ենթաանրակային զարկերակը հնարավորություն է տալիս կանխագուշակելու ոչ հետադարձ կոկորդային նյարդի առկայությունը և դրանով իսկ բարձրացնելու թիրեոիդէկտոմիայի և պարանոցային լիմֆոդիսեկցիայի անվտանգությունը:
Keywords: Clinical medicine