Этапы развития и морфофункциональная характеристика бронхиальных желез в пренатальном онтогенезе и при патологии легких у детей - Хамидова, Ф. М.; Исмаилов, Ж. М. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Սամարղանդի պետական բժշկական համալսարան, Ուզբեկստանի Հանրապետություն, Սամարղանդ Մարդու պտղի զարգացման 13-14 շաբաթվա ընթացքում շնչափողի և բրոնխների լորձաթաղանթի էպիթելում հայտնվում են էպիթելային բջիջների առանձին կուտակումներ, որոնք լորձաթաղանթի գեղձերի զարգացման աղբյուրներ են և հարևան էպիթելի հատվածներից տարբերվում են իրենց հյուսվածաքիմիական բնութագրերով: Այս բջիջների ցիտոպլազմայում արտադրվում են թթու և չեզոք մուկոպոլիսախարիդներ Ներարգանդային զարգացման ընթացքում գեղձերը և գավաթային բջիջները կոչվում են լորձաթաղանթի արտազատման տարրեր: Հաշվի առնելով, որ շնչական էպիթելի գավաթային բջիջներն արտազատում են միայն մուցիններ, ենթալորձային գեղձերը լորձի մակերեսային շերտի սպիտակուցային բաղադրիչի միակ աղբյուրն են։ In humans, at 13-14 weeks of fetal development, separate accumulations of epithelial cells appear in the epithelium of the mucous membrane of the trachea and bronchi, which are sources of development of the glands of the mucous membrane and differ in their histochemical characteristics from neighboring epithelial sections. In the cytoplasm of these cells, acidic and neutral mucopolysaccharides are secreted. During intrauterine development, glands and goblet cells are referred to as mucous secretory elements. Given that the goblet cells of the respiratory epithelium secrete only mucins, the submucosal glands are the only sources of the protein component of the surface layer of mucus.
Keywords: Медицина