Фазовый светодальномер с СВЧ модуляцией лазерного излучения - Д. К. Гулгазарян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Представлена новая схема фазового светодальномера повышенной точности. В полуволновом СВЧ резонаторе установлены два фотоумножителя так, что их полупрозрачные фотокатоды находятся в областях электрических полей резонатора. Резонатор возбуждается сигналами гетеродина с частотой 600 МГц. На опорный фотоумножитель направляется часть СВЧ модулированного лазерного излучения, а на сигнальный – отраженное от цели излучение. Измерением разности фаз промежуточной частоты сигнального и опорного фотоприемников определяют дальность. Погрешность измерения дальности меньше погрешности измерения серийного светодальномера ДК-001 и составляет 0,5мм. Ներկայացված է բարձրագույն ճշտության փուլային հեռաչափի նոր սխեմա: Կիսաալիքային ռեզոնատորում տեղադրված են երկու ֆոտոբազմապատկիչներ այնպես, որ նրանց կիսաթափանց ֆոտոկատոդները գտնվում են ռեզոնատորի էլեկտրական դաշտի տիրույթներում: Ռեզոնատորը գրգռվում է 600 ՄՀց հաճախության հետերոդինի ազդանշաններով: Հենակային ֆոտոբազմապատկիչ է ուղարկվում ԳԲՀ-ով մոդուլված լազերային ճառագայթման մի մասը, իսկ ազդանշանային՝ օբյեկտից անդրադարձած ճառագայթումը: Չափելով ազդանշանային և հենակային ֆոտոընդունիչների միջանկյալ հաճախության ազդանշանների փուլերի տարբերությունը, որոշում ենք հեռավորությունը: Սարքի` հեռավորության չափման սխալը փոքր է մասսայական արտադրության ԴԿ-001 լուսահեռաչափի չափման սխալից և կազմում է ≈0,5 մմ: A new circuit with the utmost accuracy of phase light range finder is represented. Two photomultipliers are installed in half-guide resonator so that their semi-transparent photocathods are within the electric fields of resonator. The resonator is excited by 600 mHz` heterodyne signals. The part of the HF modulated laser emission is directed to the supporting photomultiplier and the emission, which reflects the target, is directed to the signal photomultiplier. Measuring the phase difference intervening frequency of signal and support photodetector, the range is defined. The error of range measurement is less than the error of range finder ÄÊ-001 measurement which is nearly 0,5 mm.
Keywords: Technology