Ավտոտրանսպորտային միջոցների սկավառակակոճղակավոր արգելակների թրթռակայունության հաշվարկը - Ա. Կ. Պողոսյան; Ա. Օ. Բախշյան; Թամրազով, Ա. Ա. (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Կատարված է ավտոտրանսպորտային միջոցների արգելակային սարքի թրթռակայունության հաշվարկ: Դիտարկված է արգելակային շփազույգի տատանողական պրոցեսը` շփամակերևույթի ալիքայնության պարամետրերից կախված: Բացահայտված է մակերևութային ալիքայնության ազդեցությունը շփատատանումների առաջացման վրա: Հաշվարկային մեթոդիկան կիրառված է առավել տարածված՝ սկավառակակոճղակավոր արգելակների վրա: Проведен расчет виброустойчивости тормозных устройств автотранспортных средств. Рассмотрен колебательный процесс фрикционной пары в зависимости от параметров волнистости поверхности трения. Показано влияние волнистости поверхности на возникновение фрикционных колебаний. Расчетная методика применяется на примере наиболее распространенных дисково-колодочных тормозов. Vehicle brake vibrostability calculation is carried out. The oscillatory friction couple process due to the wavy surface parameters is considered. The wavy surface influence on friction vibrations rise is shown. The calculation method is applied for the example of the wide spread disc-pad brake.
Keywords: Technology; Mechanical engineering and machinery