O целесообразности развития теплофикации в Армении на базе малых ТЭЦ - А. Р. Харазян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Анализируются современные тенденции развития теплофикации и малых ТЭЦ в странах ЕС и России. Приводятся технические характеристики действующих малых ТЭЦ. Отмечается перспективность этой технологии для Армении, позволяющей заменить электроотопление более эффективным теплоснабжением, снизить нагрузки на энергосистему, уменьшить объемы инвестиций для замены устаревшего оборудования существующих ТЭЦ, оздоровить экологическую ситуацию. Վերլուծության են ենթարկվում ԵՄ անդամ երկրներում և Ռուսաստանում ջերմաֆիկացիայի և փոքր ջերմաէլեկտրակենտրոնների զարգացման միտումները: Բերվում են գործող փոքր ՋԷԿ-երի տեխնիկական բնութագրերը: Նշվում է այդ տեխնոլոգիայի՝ Հայաստանում կիրառման հեռանկարայնությունը, որը թույլ կտա էլեկտրաջեռուցումը փոխարինել ավելի արդյունավետ ջերմամատակարարմամբ, իջեցնել էներգահամակարգի բեռնվածքը, փոքրացնել գործող ՋԷԿ-երի հնացած սարքավորումների փոխարինման համար անհրաժեշտ ներդրումների ծավալը, առողջացնել բնապահպանական իրավիճակը: Contemporary development trends of district heating and small-scale combined heat power plants in Russia and EU countries are analysed. Technical characteristics of currently operating small-scale CHP plants are presented. The benefits of this technology for Armenia, in terms of substitution of electrical heating with more efficient heat supplying, power system load dropping, reduction of investments for obsolete equipment replacement on operating cogeneration plants and improvement of environment, are marked.
Keywords: Electrical engineering; Electronics; Nuclear engineering; Technology