О коэффициентных обратных задачах и их приложениях в механике и биомеханике - Ватульян, А. О. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Դիտարկված են փոփոխական գործակիցներով օպերատորների համար տարբեր տիպի գործակցային հակադարձ խնդիրներ, դրանց կիրառությունները անհամասեռ կառուցվածքների` ֆունկցիոնալ գրադիենտային նյութերից ձողային և գլանային մարմինների նույնականացման խնդիրներում, երբ լրացուցիչ տեղեկությունը վերցվում է մակերևույթից կամ կողաճակատից: Ներկայացված է կիրառությունը առաձգագրության խնդիրներում, երբ նույնականացվում են փափուկ հյուսվածքների հատկությունները օբյեկտի ներսում լրացուցիչ տեղեկությունների առկայության պայմաններում: Various types of coefficient inverse problems for operators with variable coefficients are considered, their applications to the problems of identification of inhomogeneous structures - functionally graded materials on the example of rod and cylindrical bodies when removing additional information from the surface or end. An application to the problems of elastography in the identification of soft tissue properties with additional information inside the object is presented. Рассмотрены различные типы коэффициентных обратных задач для операторов с переменными коэффициентами, их приложения к задачам идентификации неоднородных структур - функционально- градиентных материалов на примере стержневых и цилиндрических тел при снятии дополнительной информации с поверхности или торца. Представлено приложение к задачам эластографии при идентификации свойств мягких тканей при дополнительной информации внутри объекта.
Keywords: Механика