Постановка оптимальных испытаний на усталость. Сообщение 1. Расчетная методика и алгоритм статистического эксперимента - М. Г. Стакян; А. Р. Демирханян; А. А. Согомонян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Разработаны методика и алгоритм минимизации объема и длительности испытаний на усталость. Используя метод датчика случайных чисел и результаты ранее выполненных массовых испытаний на усталость, на ЭВМ реализованы серии многочисленных искусственно генерированных отдельных выборок, объемы которых постепенно уменьшаются. Для каждой серии отдельных выборок, при постоянном объеме данных, рассчитаны основные статистические характеристики, произведена проверка соответствия нормальности распределения и получены их эмпирические функции распределения. Հոգնածային փորձարկումների ծավալի և տևողության նվազարկման նպատակով մշակված է մեթոդիկա և ալգորիթմ, համաձայն որոնց, նախկինում կատարված զանգվածային փորձարկումների արդյունքների հիմքով, օգտագործելով պատահական թվերի տվիչի մեթոդը, համակարգչի օգնությամբ ձևավորված են վիճակագրական փորձարկումների շարքեր: Իրական փորձարկումների արդյունքներով ձևավորվող բազմաքանակ արհեստական ընտրանքների ծավալներն աստիճանաբար նվազեցվում են և յուրաքանչյուրի համար հաշվարկվում դրանց վիճակագրական բնութագրերը: Կատարված են այդ բնութագրերի՝ նորմալ բաշխմանը համապատասխանելու ստուգումներ և ստացված են դրանց բաշխման փորձառական ֆունկցիաները։ A method and an algorithm for volume and duration fatigue test minimization are elaborated. Using a random number sensor method and the results of previously executed fatigue mass tests, the computer series of numerous artificially generated separate sampling, the volume being gradually reduced are realized. For each series of separate sampling with constant data volume, the basic statistical characteristics are calculated, distribution normality accordance checking is produced and empiric distribution functions are obtained.
Keywords: Technology; Mechanical engineering and machinery