Արվեստի սահմանների խնդրի շուրջ. «արվեստի աշխարհ» հայեցակարգը - Արզումանյան, Սվետլանա (ՀՀ ԳԱԱ)
Արվեստի սահմանների հստակեցման անհրաժեշտությունը, այն է՝ նրա տարբերակումը ոչ արվեստից, ժամանակակից փիլիսոփայության կարևորագույն խնդիրներից է։ Դրա լուծմանն էր ուղղված ամերիկացի հայտնի փիլիսոփա Արթուր Դանթոյի «արվեստի աշխարհ» (artworld) հայեցակարգը, որում առաջարկված էր միմեսիսի սկզբունքի այլընտրանքը։ Հաշվի առնելով ժամանակակից արվեստի երկիմաստ դրսևորումները, որոնք հանգեցնում են դրա սահմանների ընդլայնմանը, այս հայեցակարգը որոշակի հիմքեր է տալիս հասկանալու արվեստի գործի և առօրյա օգտագործման առարկայի էական տարբերությունը՝ թույլ տալով կողմնորոշվելու ձևավորված անսովոր մշակութային իրավիճակում: Необходимость определения границ искусства, его дифференциация от неискусства является одной из важнейших проблем современной философии. На ее решение была нацелена концепция «мир искусства» (artworld) известного американского философа Артура Данто, предложившего предложившего альтернативу принципу мимесиса. С учетом неоднозначных проявлений современного искусства, ведущих к расширению его границ, данная концепция являет собой основу для понимания существенной разницы между произведением искусства и предметом, предназначенным для использования в быту, позволяя сориентироваться в сформировавшейся необычной культурной ситуации. The need to define the boundaries of art, its differentiation from nonart, is one of the most important issues of modern philosophy. The concept of the "artworld" by the famous American philosopher Arthur Danto, proposed an alternative to the principle of mimesis. Considering the ambiguous manifestations of contemporary art, leading to the expansion of its boundaries, this concept provides certain grounds for understanding the significant difference between a work of art and an object intended for everyday use, allowing one to find his way within the existed unusual cultural situation.
Keywords: Փիլիսոփայություն; Իրավունք