Տնտեսական ինքնիշխանության էությունը և հիմնական հայեցակետերը. տնտեսական ինքնիշխանություն և ազատականություն - Գևորգյան, Գառնիկ (ՀՀ ԳԱԱ)
Տնտեսական ինքնիշխանությունը ցույց է տալիս, թե որքանով երկրի իշխանությունները վճռորոշ ձայն ունեն ազգային տնտեսության ճակատագրին, նրա զարգացման հիմնական առաջնահերթություններին վերաբերող հարցերի հետ կապված որոշումներ կայացնելու գործում: Պետությունն ինքնիշխան է, եթե այն մշակում և իրագործում է իր զարգացման ռազմավարությունը՝ անկախ այլ պետությունների դիրքորոշումներից, միևնույն ժամանակ՝ պահպանելով պետությունների իրավահավասարության և այլ երկրների ներքին գործերին չմիջամտելու սկզբունքները։ Ժամանակակից աշխարհում տնտեսական ինքնիշխանության սպառնալիքները կարող են ունենալ ինչպես ներքին, այնպես էլ արտաքին ծագում՝ պայմանավորված, մի կողմից՝ պետության ներքին կառուցակարգերով, այնպես էլ այլ երկրների կողմից, այդ թվում՝ «փափուկ ուժի» գործադրմամբ տնտեսական ինքնիշխանությանը ներկայացվող սպառնալիքներով։ Այս առումով կարևոր է նաև ազատականության հիմնախնդիրը, քանի որ համապատասխան հակակշիռների և ինստիտուցիոնալ համակարգերի բացակայության դեպքում քաղաքական իշխանությունները տնտեսական ինքնիշխանության ապահովման գործընթացում կարող են փորձել սահմանափակել քաղաքացիների քաղաքական և տնտեսական իրավունքները։ Экономический суверенитет – важнейший компонент суверенитета государства. Он показывает, насколько власти страны имеют решающий голос в принятии решений по вопросам, касающимся судьбы национальной экономики. Экономический суверенитет на практике не может быть абсолютным. Задача состоит в оценке эффективного уровня экономического суверенитета и обеспечении соответствующих условий для его сохранения. Экономический суверенитет – интегральное понятие, которое включает в себя как чисто экономическиe, так и внутренне- и внешнеполитические, а также геополитические компоненты. Обеспечение допустимого и эффективного уровня экономического суверенитета государства – это процесс принятия решений, благодаря которым власти страны, а в более широком смысле – элиты, принимают политические решения, основываясь как на политических, так и на экономических реалиях. Economic sovereignty is the key element of a state's overall sovereignty. It shows to what extent the country's authorities have an emphasized voice in decisions on the national economy and its key development priorities. Economic sovereignty cannot have absolute measurements. The issue is to evaluate the effective level of economic sovereignty and to provide appropriate conditions for its maintenance. Economic sovereignty is an integral concept, which includes economic, as well as domestic and foreign policy, including geopolitical components. Providing an effective level of economic sovereignty is a decision-making process in which the country's authorities, and in a broader sense, the elites, make political decisions based on both political and economic realities. In the discussion of the theme of economic sovereignty it is important to emphasize the issue of liberalism, as in the absence of appropriate counterbalances and institutional systems, the political authorities may try to restrict the political and economic rights of citizens in the process of ensuring economic sovereignty.
Keywords: Տնտեսագիտություն