Повышение надежности технологического процесса с помощью адаптивного управления стружкообразованиeм - А. Л. Аршакян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
В ГПС на токарных станках с ЧПУ одной из важнейших задач является обеспечение автоматического цикла работы оборудования. Длинная, неудобная стружка может создавать аварийные ситуации на станках. Предлагается математическая модель адаптивного управления технологическим процессом, где управляемым параметром является коэффициент деформации стружки. Модель позволяет управлять видом и размерами получаемой стружки, тем самым обеспечивая непрерывное выполнение процесса резания на оптимальных режимах резания. Ճկուն ավտոմատացված համակարգերում խառատային ԹԾԿ հաստոցների վրա մշակման ժամանակ հիմնական խնդիրներից է հաստոցի ավտոմատացված աշխատանքային ցիկլի ապահովումը: Սահքի երկար, անհարմար տաշեղը հաստոցի վրա կարող է ստեղծել վթարային իրավիճակ: Առաջարկվում է տեխնոլոգիական գործընթացի ադապտիվ կառավարման մաթեմատիկական մոդել, որտեղ կառավարվող պարամետրը տաշեղի դեֆորմացման գործակիցն է: Մոդելը թույլ է տալիս կառավարել ստացվող տաշեղի ձևը և չափերը՝ դրանով ապահովելով օպտիմալ ռեժիմներով կտրման գործընթացի անխափան կատարումը: In flexible automated systems, while processing on the NC lathe machines, one of the key tasks is the provision of the automated working cycle of the lathe. The continuous and uncomfortable chip may cause an emergency situation. The article presents a mathematical model of adaptive control of the technological process in which the chip deformation coefficient is the parameter to be controlled.
Keywords: Technology; Mechanical engineering and machinery