Оценка процесса усталостного разрушения валов методом измерения микротвердости - Н. А. Галечян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Для установления количественных связей между физико-механическими параметрами и технологическими факторами тонкого поверхностного слоя усталостных изломов валов при среднем уровне перенапряжений и исследования в этих слоях процесса трещинообразования произведены массовые измерения микротвердости. Результаты эксперимента обработаны методами корреляционного и регрессионного анализа. Выявлены функциональные зависимости микротвердости от глубины, а также установлено изменение значений микротвердостей по диаметральному сечению при разных уровнях перенапряжения. Միջին գերլարվածային գոտում հոգնածային քայքայման ենթարկված լիսեռների բարակ մակերևութային շերտերի ֆիզիկամեխանիկական պարամետրերի և տեխնոլոգիական գործոնների միջև քանակական առնչությունները բացահայտելու և այդ շերտերում ճաքագոյացման գործընթացն ուսումնասիրելու նպատակով իրականացված են միկրոկարծրության զանգվածային չափումներ: Փորձի արդյունքները մշակված են կոռելյացիոն և ռեգրեսիոն վերլուծությամբ, գտնված են նմուշների միկրոկարծրության և խորության ֆունկցիոնալ կապերը, ինչպես նաև բացահայտված է միկրոկարծրության արժեքների փոփոխությունը փորձանմուշների տրամագծային հատույթից՝ գերլարվածության տարբեր մակարդակներում: To establish the quantitative relations between physical, mechanical parameters and technological factors of thin surface of shaft’s fatigue fractures at the middle of superstress zones, and to study the crack growing process of this surfaces, mass measurements of microhardness are realized. The test results are obtained by regression and correlation analysis methods. The functional relationships between microhardness and depth are found. The variation of microhardness values by diametrical size on various superstress zones is established.
Keywords: Technology; Mechanical engineering and machinery