О распределении напора в артезианском водоносном горизонте при притоке подземных вод к фонтанирующей скважине - Н. Л. Меликян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Рассмотрены вопросы перераспределения пьезометрического напора в артезианском водоносном горизонте при работе фонтанирующей скважины с переменным во времени дебитом и напором в ней. Даются расчетные формулы в виде сходных рядов для определения понижения напора соответственно в любой точке водоносного горизонта и в самой скважине в любой момент времени. Դիտարկվում է ճնշումային ջրաբեր շերտում ճնշման վերաբաշխման խնդիրը, երբ այնտեղից կատարվում է ջրառում շատրվանող հորատանցքի միջոցով: Ջրաբեր շերտում ճնշման անկումը որոշող (2) ինտեգրալը, որը ստացված էր Մ.Մասկետի կողմից որպես (1) հավասարման ընդհանուր լուծում, հաշվարկել էինք հորատանցքի ոչ հաստատուն ելքի դեպքում՝ կիրառելով Թեյլորի շարքը և այդ ելքի որոշման համար հեղինակի կողմից ստացված (1) բանաձևը: Տրվում են ջրաբեր շերտում (9) և անմիջապես հորատանցքի մեջ (10) ճնշման անկումը որոշող բանաձևերը: Artesian piesometric head aquifer pressure distribution problems for groundwater input to the spouting well with time variable debit and head in it are considered. The pressure decrease in the artesian aquifer is determined by M.Masket's integral. The design formulas like the series for specifying the head decline at any aquifer point and in the well itself at any moment are given.
Keywords: Technology; Hydraulic engineering; Ocean engineering