О нанотераностике и анализе дыхания пациентов с раковой опухолью - Арутюнян, В. М.
В обзоре сообщается о достижениях в нанотераностике и анализе дыхания пациентов с раковой опухолью за несколько последних лет. Показано, что наночастицы углеродных нанотрубок и другие терапевтические агенты из новых полупроводниковых материалов весьма перспективны для их использования в таких неинвазивных и эффективных терапевтических технологиях, как фототермическая и фотодинамическая терапии. Некоторые полупроводниковые наночастицы также можно использовать в качестве биомаркеров того или иного типов раковой опухоли. Վերջին մի քանի տարիների ընթացքում նանոտերանոստիկայի և ուռուցքների շնչառական վերլուծության ոլորտում մեծ ձեռքբերումները ներկայացված են այս գրականության ակնարկում: Ցույց է տրված, որ նոր կիսահաղորդչային նյութերից պատրաստված ածխածնային նանոխողովակների նանոմասնիկները և այլ թերապևտիկ նյութերը շատ խոստումնալից են այնպիսի ոչ ինվազիվ և արդյունավետ բուժական տեխնոլոգիաներում օգտագործելու համար, ինչպիսիք են ֆոտոջերմային և ֆոտոդինամիկ թերապիաները: Ցնդող օրգանական միացությունների որոնումը կարող է օգտագործվել նաև որպես քաղցկեղի որոշակի տեսակի բիոմարկերներ: Large achievements in nanoteranostics and breath analysis of tumors in several last years are reported in this review paper. It is shown that nanoparticles of carbon nanotubes and other therapeutic agents made from new semiconductor materials are very promising for use in such noninvasive and effective therapeutic technologies as photothermal and photodynamic therapies ones. Some semicondustor nanoparticles can be used as biomarkers of a particular type of cancer tumor.
Keywords: Физика