Исследования взаимодействия диоксидa углерода с двумерными дихалькогенидами переходных металлов из первых принципов - Агамалян, М. A.
Двумерные дихалкогениды переходных металлов широко используются в газовых сенсорах. В данной работе исследовано взаимодействие молекулы CO2 с MX2-H и MX2-T' (где М=W,Mo, а X=Se,S), с использованием методов первых принципов. Энергии адсорбции, перенос заряда, и функция локализации электронов рассчитаны для различных адсорбционных структур. В результате было показано, что при адсорбции CO2 на все исследуемые структуры происходит физическая адсорбция. Двумерные материалы WSe2-H и WSe2-T' предложены для использования в качестве чувствительных материалах в импеданс газовых сенсорах, так как энергия адсорбции CO2 на эти материалы имеет низкие значения. Երկչափ անցումային մետաղների դիhալկոգենիդները լայնորեն կիրառվում են գազային սենսորներում։ Այս հետազոտության շրջանակներում առաջինային սկզբունքների մեթոդներով ուսումնասիրվել է CO2-ի մոլեկուլների փոխազդեցությունը MX2-H և MX2-T'-ի հետ (որտեղ М=W,Mo և X=Se,S): Ադսորբցիոն էներգիաները, փոխանցված լիցքերը և էլ`եկտրոնների տեղայնացման ֆունկցիան հաշվարկվել են տարբեր ադսորբցիոն կառուցվածքների համար: Ցույց է տրվել, որ CO2 մոլեկուլի և բոլոր ուսումնասիրված 2D նյութերի փոխազդեցության ժամանակ տեղի է ունենում ֆիզիսորբցիա։ Երկչափ նյութերը WSe2-H և WSe2-T' կարող են օգտագործվել որպես զգայուն նյութեր իմպեդանսային գազի սենսորներում, քանի որ այդ նյութերի վրա CO2-ի ադսորբցիայի էներգիաները ունեն ամենացածր արժեքները: Two-dimensional transition metal dichalcogenides are widely used in gas sensors. In the frame of this research, the interaction of CO2 molecules with MX2-H and MX2-T' (where М=W,Mo, аnd X=Se,S) is investigated using first principle methods. Adsorption energies, charge transfer and electron localization function are calculated for different adsorption structures. It was shown, that during interaction of CO2 molecule and all investigated 2D materials physisorption is happen. Two-dimensional materials WSe2-H and WSe2-T' are proposed for use as sensitive materials in impedance gas sensors, since the energy of CO2 adsorption on these materials has the lowest values.
Keywords: Химическая физика