Применение наноструктурной пленки Fe2O3:ZnO для обнаружения водорода - Алексанян, М. С.; Саюнц, А. Г.; Шахатуни, Г. А.; Симонян, З. Г.; Шахназарян, Г. Э.; Арутюнян, В. М.
Изготовлен наноструктурный газовый сенсор на основе состава Fe2O3:ZnO (60:40 вес. %). SEM изображение газочувствительной пленки показало, что размеры частиц в пленке колеблются в области 20–50 нм. Исследованы характеристики газочувствительности Fe2O3:ZnO сенсора к водороду при различных рабочих температурах (50–250°C) и при наличии в окружающем воздухе различных концентраций водорода (75–2000 ppm). Исследуемый Fe2O3:ZnO сенсор проявил чувствительность к водороду, начиная с температуры 50°C, а максимальный отклик наблюдался при рабочей температуре 100°C, при которой отклик превышал 5000. Оптимальное сочетание параметров газочувствительности сенсора наблюдалось при рабочей температуре 200°C. Այս աշխատանքում, Fe2O3:ZnO կառուցվածքի հիման վրա պատրաստվել է նանոկառուցվածքային գազային սենսոր: Սենսորի զգայուն թաղանթի SEM պատկերը ցույց է տվել, որ թաղանթում հատիկների չափսերը ընկած են 20-50 նմ տիրույթում: Հետազոտվել է սենսորի գազազգայունության բնութագրերը ջրածնի նկատմամբ աշխատանքային տարբեր ջերմաստիճաններում (50–250°C) և ջրածնի տարբեր կոնցենտրացիաների առկայությամբ (75–2000 ppm): Սենսորը ջրածնի նկատմամբ զգայունություն է ցուցաբերել սկսած 50°C ջերմաստիճանից, իսկ առավելագույն արձագանքը դիտվել է 100°C-ում, որտեղ այն գերազանցել է 5000-ը: Սենսորի գազազգայունության պարամետրերի օպտիմալ համադրություն դիտվել է 200°C աշխատանքային ջերմաստիճանում: Nanostructured gas sensors were manufactured based on the Fe2O3:ZnO structure. The SEM image of the sensitive film of the sensor showed that the grain sizes in the film were in the range of 20–50 nm. The gas sensing characteristics of the sensors at different operating temperatures (50–250°C) and in the presence of different concentrations of hydrogen (75– 2000 ppm) were investigated. The sensors showed sensitivity to hydrogen starting from a temperature of 50°C, and the maximum response was observed at 100°C, where the response was more than 5000. The optimal combination of gas sensing parameters of the sensor was observed at 200°C.
Keywords: Физика