Վաչագան Բարեպաշտ թագավորի կերպարը գեղարվեստական գրականության մեջ - Գրիգորյան, Ամալյա («Դիզակ պլյուս» հրատարակչություն)
Հայոց Արևելից Կողմանքի հզոր արքաներից էր Վաչագան Բարեպաշտ թագավորը, որը թագավորել է 5-րդ դարի վերջում և 6-րդ դարի սկզբում՝ ստեղծելով հայկական մի փոքրիկ թագավորություն, որն իր գոյությունը նշանավորեց մշակութային, կրթական, իրավական ու շինարարական վերելքով: Հոդվածագիրը Վաչագան թագավորի կերպարը ներկայացրել է ոչ միայն V դարի հայ պատմագրության համատեքստում, այլև գեղարվեստական երկերի զուգահեռներում: Հոդվածում քննության են առվել Հայկ Խաչատրյանի «Վաչագան», Վարդան Հակոբյանի «Տաճարն Աստծո» և Բակուր Կարապետյանի «Վաչական Բարեպաշտ թագավոր» երկերը, որոնցում հաջողվել է վարպետությամբ գեղարվեստականացնել ժամանակի պատմաքաղաքական իրադարձություններն ու այդ համապատկերի վրա ներկայացնել Վաչագան թագավորի հերոսական կերպարը: Հիրավի՝ մեր գրողները յուրովի կերտել են Վաչագան Բարեպաշտի կերպարը՝ ընդգծելով նրա ազգային մտածողությունն ու զուտ մարդկային հոգեբանությունը: Դարերից հառնող պետականամետ, օրինապաշտ ու բարեպաշտ Վաչագան արքայի կերպարն իր ուրույն հետագիծն ունի մեր ժողովրդի տարեգրության մեջ: Одним из великих царей Восточный Армении был Вачаган Барепашт, который правил в конце V и в началеVI в, создавая одно маленькое царство, которое свое существование обозначило культурным, образовательным, юридическим и строительным подъемом. Автор статьи представил образ царя Вачагана не только в историческом армянском контексте V в, но и в параллелях художественных сочинений. В статье исследовались сочинения Айка Хачатряна "Вачаган", Вардана Акопяна "Храм Божий", Бакура Карапетяна "Царь Вачаган Барепашт", в которых мастерски удалось охудожествить историкосоциологические события времени и на этой основе представить героический образ царя Вачагана. Конечно, наши писатели по-своему изобразили образ Вачагана Барепашта, подчеркивая его национальное мышление и его человеческую психологию. Примерный образ царя Вачагана Барепашта, приходящий из веков, имеет особый след в летописи нашего народа․ Vachagan Barepasht was the king of the Eastern of Armenia, who reigned from the end of the 5th century till the beginning of the 6th century, making a small kingdom which was marked with its educational, legal and cultural rise. The author of the article represents the image of King Vachagan not only in the historiography of the 5th century, but in the parallels of fictions as well. In this article are examined Hayk Khachatryan’s “Vachagan”, Vardan Hakobyan’s “The Temple of God” and Bakur Karapetyan’s “King Vachagan Barepasht” in wich they could successfully artisticize the historical events and on this picture show the heroic image of Vachagan Barepasht. Our writers create the image of Vachagan Barepasht underlining his national mentality and his human psychology. The image of pious, law-abiding King Vachagan has its unique place in the history of our people.
Keywords: Գրականություն