Սերունդների մեջ ազգային բնավորության առանձնահատուկ գծերի վերարտադրությունը գրականության միջոցով կամ հայկական ֆենոմենոլոգիա - Գրիգորյան, Ամալյա («Դիզակ պլյուս» հրատարակչություն)
Հոդվածում ցույց է տրվում գրականության վճռորոշ դերակատարությունը սերունդներին ազգային ոգով դաստիարակելու գործում: Ա. Գրիգորյանի հետազոտության թեման մեր ժողովրդի ազգային-ազատագրական պայքարի գեղարվեստական տարեգրությունն է՝ հին ժամանակներից մինչև մեր օրերը: Հեղինակը հանգամանորեն անդրադառնում է Մուրացանի ստեղծած գրական կերպարներին և գիտական վերլուծությունների, համադրումների ու համեմատությունների միջոցով՝ մի ընդգրկուն համապատկերի մեջ, ներկայացնում հերոսական այն գծերը, որոնցով առանձնանում են հայ քաջորդիները: Ազատագրական պայքարում վերջիններիս դրսևորած ազգային բնորոշ հատկանիշներն են, որոնք կազմում են հայկական ֆենոմենոլոգիայի միջուկը՝ հարստացնելով մեր ժողովրդի հոգևոր արժեհամակարգը: Հոդվածի մեջ վերլուծության է ենթարկվում նաև ժամանակակից գրող Վ. Հակոբյանի «Կենդանի պատ» պոեմը. արցախյան գոյամարտի մերօրյա հերոսների և նրանց նախորդների՝ Գևորգ Մարզպետունու, Աշոտ Երկաթի, Ռուզանի, մյուս երևելիների հայրենասիրական սխրանքներն ու արարքները դիտարկվում են մի զուգահեռի վրա: В статье представлена решающая роль литературы в деле воспитания поколений в национальном духе. Тема исследования А. Григорян - художественная летопись национально- освободительной борьбы нашего народа с древнейших времен до наших дней. Автор подробно обращается к литературным образам, созданным Мурацаном, представляет в единой панораме с помощью научных анализов, контрастов и сравнений те героические черты, которыми отличаются армянские храбрецы. В национально-освободительной борьбе проявляются их характерные черты, которые составляют стержень армянской феноменологии, обогащая духовные ценности нашего народа. В статье также подвергается анализу поэма "Живая стена" современного писателя В. Акопяна, на одной параллели рассматриваются патриотические подвиги и поступки сегодняшних героев Арцахской освободительной борьбы и их предшественников: Геворка Марзпетуни, Ашота Ерката, Рузан и других выдающихся личностей. The article shows the decisive role of literature in education of generations in a national spirit. The theme of A. Grigoryan’s research is our people’s national liberation fight chronicle from old times up to now. The author thoroughly refers to the literary heroes created by Muratsan and through the scientific analyses and comparisons in a broad context, she shows the heroic features peculiar to our heroes. The core of Armenian phenomenology that enriches the spiritual values of our people is based on the national peculiarities of our heroes revealed in liberation struggle. The article deals with the analysis of poem “Living Wall” by V. Hakobyan. Patriotic deeds and actions of our modern day Artsakh heroes and their ancestors Gevorg Marzpetuni, Ashot Erkat, Rusan and others are considered on the same parallel.
Keywords: Բանասիրություն