Հայ հրապարակախոսների արցախյան շեշտադրումները և դրանց դրսևորումները հայաստանյան մամուլում (1988-1991 թթ.) - Մկրտիչյան, Աննա (ԱԵԳՄՄ հրատ.)
Սույն հոդվածը նպատակ է հետապնդում վերհանելու հայ հեղինակավոր հրապարակախոսների հոդվածները հայաստանյան մամուլում, որոնք լույս են տեսել Ղարաբաղյան շարժման տարիներին և առանձնանում են արցախյան ընդգծված շեշտադրումներով։ Աշխատանքի խնդիրն է հրապարակախոսական հոդվածների միջոցով քննության առնել ղարաբաղյան իրադարձությունների արտացոլումը մամուլում 1988-1991 թթ․ ընթացքում, ինչպես նաև համեմատական վերլուծությամբ բացահայտել ժամանակի անվանի մտավորականների հրապարակախոսության առանձնահատկությունները։ Աշխատանքը ուղղված է նաև հրապարակախոսական հոդվածների՝ հասարակական կարծիքի ձևավորման գործընթացում ունեցած բացառիկ ու կարևորագույն նշանակությանը լսարանի վրա ներգործության համատեքստում։ Աշխատանքը շարադրված է փաստերի համադիր քննությամբ, պատմաքննական և լրագրագիտական վերլուծության սկզբունքների կիրառմամբ: Կատարված ուսումնասիրության արդյունքում կարելի է պնդել, որ 1988-1991 թվականներին Խորհրդային Հայաստանի մամուլին լուրջ մարտահրավեր նետեց հայ հրապարակախոսությունը իրականության քաղաքական ընկալմամբ և զգայական յուրօրինակ մեկնաբանմամբ։ Այդ առումով աչքի ընկան հեղինակավոր մտավորականները՝ փորձելով հանրության համար բացահայտել երկրի քաղաքական և հասարակական կյանքի իրական պատկերը, ընդ որում՝ ոչ միայն գնահատականներ տալով, այլև ապագային ուղղված ուղերձներ հնչեցնելով։ Ավելին՝ առկա խնդիրները մատնանշելուն զուգահեռ հրապարակախոսները փորձում էին համախմբել լսարանը և մղել գործնական քայլերի։ Արցախին նվիրված հրապարակախոսական հոդվածներում մտահոգությունների կողքին հոգեբանորեն ազդեցիկ կոչեր էին, լավատեսական տրամադրություններ։ This article aims at revealing the articles of well-known Armenian publicists in the Armenian press, which were published during the years of the Karabakh movement and stand out with accents on Artsakh. The objective of the work is to examine the coverage of the Karabakh events in the press through publicist articles in 1988-1991, as well as to reveal the peculiarities of the public discourse of the famous publicists through comparative analysis. The work is also aimed at the unique and important significance of publicist articles articles in the process of forming public opinion in the context of influencing the audience. The work is written by a combined examination of facts, applying the principles of historical and media analysis. Данная работа направлена на выявление статей авторитетных армянских публицистов в армянской прессе, опубликованных в годы карабахского движения, которые отличаются ярко выраженной арцахской направленностью, то есть по акцентируют арцахскую тематику. Целью работы является изучение освещения карабахских событий в прессе в 1988-1991 гг. через публицистические статьи, а также путем сравнительного анализа выявить особенности публичного дискурса известных ученых того времени. Работа направлена также на то, чтобы подчеркнуть уникальное и важное значение публицистических статей в процессе формирования общественного мнения в контексте воздействия на аудиторию. Работа изложена с применением принципов сравнительно-исторического и медиа анализа, сопоставительного изучения фактов. Согласно результатам исследования, можно утверждать, что в 1988-1991 годах армянская публицистика со своим восприятием действительности и своеобразной эмоциональной интерпретацией событий бросила серезный вызов прессе Советской Армении. В этом контексте выделялись представители интеллигенции, пытавшиеся раскрыть перед публикой реальную картину политической и общественной жизни страны не только путем оценок, но и посылов, определяющих будущее. Более того, параллельно с указанием на существующие проблемы, публицисты пытались объединить аудиторию и подтолкнуть к практическим шагам. В публицистических статьях, посвященных Арцаху, кроме фиксирования вызовов и угроз, содержались также воодушевляющие призывыи оптимистические высказывания.
Keywords: Լրագրություն