Ղարաբաղյան հիմնախնդիրը Ֆրանսիա-Թուրքիա հարաբերությունների համատեքստում - Թոփակյան, Մարիամ (ԱԵԳՄՄ հրատ.)
Հոդվածի նպատակն է ներկայացնել Ղարաբաղյան հիմնախնդրի դերը և նշանակությունը Ֆրանսիա-Թուրքիա հարաբերությունների համատեքստում, գնահատել դրա ազդեցությունը երկու երկրների միջև հարաբերությունների դինամիկայի ծավալման ընթացքի՝ որպես երկկողմ հարաբերությունների կարևոր հանգույցի վրա, որն առ այսօր համարվում է ֆրանս-թուրքական հարաբերությունների թեժ կետերից մեկը: Վերոնշյալ նպատակից ելնելով՝ ուսումնասիրության առանցքում դրվել են հետևյալ խնդիրները՝ ա) ուսումնա-սիրել տարբեր տարիների ընթացքում Ղարաբաղյան հիմնախնդրի առնչությամբ Ֆրանսիայի և Թուրքիայի պաշտոնական դիրքորոշումները, նրանց կողմից վարվելիք քաղաքականությունը, բ) քննության ենթարկել տեղի ունեցած աշխարհաքաղաքական այն գործընթացները, իրողություններն ու իրադարձությունները, որոնք իրենց անմիջական ազդեցությունն են ունեցել Ղարաբաղյան հիմնախնդրի շուրջ ծավալվող բանակցային գործընթացի ու այդ համատեքստում Ֆրանսիա-Թուրքիա հարաբերությունների վրա։ Հետազոտության իրականացման ընթացքում կիրառվել են պատմահա-մեմատական բովանդակային ու արխիվային փաստաթղթերի և այլ նյութերի համադրման, վերլուծության մեթոդները: Հետազոտության արդյունքում հանգել ենք այն եզրակացության, որ ֆրանս-թուրքական հարաբերությունների վրա իր մեծ ազդեցությունն ունեցող հայկական գործոնի բաղկացուցիչներից մեկը Ղարաբաղյան հիմնախնդիրն էր, որի շուրջ երկու երկրների տարբեր և միևնույն ժամանակ իրենց էությամբ հակադիր դիրքորոշումներն ու դրա վերաբերյալ որդեգրած քաղաքականությունը, որը երկրների ռազմավարական հետաքրքրութ-յունների, շահերի, նպատակների ծրագրերի արտահայտությունն է, մինչև օրս իրենց անմիջական ներգործությունն ունեն երկկողմ հարաբերությունների զարգացման դինամիկայի վրա՝ փոփոխություններ առաջացնելով և նոր երևույթներ ներդնելով դրա ծավալման ընթացքի վրա: Цель статьи – представить роль и значение Нагорно-карабахского конфликта в контексте французско-турецких отношений, оценить его влияние на динамику отношений между двумя странами как ключевого момента двусторонних отношений, который до сих пор считается одной из горячих точек франко-турецких отношений. Исходя из поставленной цели, в основу исследования были поставлены следующие задачи: а) изучить официальные позиции Франции и Турции по Нагорно-карабахскому конфликту в разные годы и проводимую ими политику; б) изучить геополитические процессы, реалии и события, которые оказали непосредственное влияние на переговорный процесс по Нагорно-карабахскому конфликту и в этом контексте ‒ отношений между Францией и Турцией. Также делаются ссылки на официальные позиции Франции и Турции по Нагорно-карабахскому конфликту в разные годы, их политику, реалии и события, благодаря которым можно составить более общую картину происходящих геополитических процессов. В ходе исследования применялись историко-сравнительный и контент-аналитический методы. В результате исследования мы пришли к выводу о том, что одной из составляющих армянского фактора, оказывающего большое влияние на франко-турецкие отношения, был Нагорно-карабахский конфликт, по которому разные, в то же время противоположные позиции двух стран, проводимая в отношении него политика, являющаяся выражением стратегических интересов и целей этих стран, до сих пор оказывает непосредственное влияние на динамику развития двусторонних отношений, вызывающий изменения и привносящий новые явления в процессе своего развития. The aim of the article is to present the role and significance of the Nagorno-Karabakh conflict in the context of France-Turkey relations, to assess its impact on the dynamics of relations between the two countries, as a key point of bilateral relations, which is still considered one of the hotspots of French-Turkish relations. Based on the abovementioned aim, the following issues were put at the center of the study: a) to study the official positions of France and Turkey on the Nagorno-Karabakh conflict during different years, their policy, b) to examine the geopolitical processes, realities and events that had a direct impact on the negotiation process on the Nagorno-Karabakh conflict and in that context on France-Turkey relations. In the course of the study, historical-comparative and content analysis methods were applied. As a result of the research, we came to the conclusion that one of the components of the Armenian factor having a great influence on the French-Turkish relations was the Nagorno-Karabakh conflict, on which the different, at the same time opposing positions of the two countries, the policy adopted on it, which is the expression of the strategic interests and goals of the countries, still has a direct impact on the dynamics of the development of bilateral relations, causing changes and introducing new phenomena in the process of its development.
Keywords: Քաղաքագիտություն; Միջազգային հարաբերություններ