Հայկական քաղաքակրթության հայտը նոր աշխարհակարգի հաստատման գործընթացում - Ներսիսյան, Արմեն (ԱԵԳՄՄ հրատ.)
Հոդվածում դիտարկվել են ժամանակակից քաղաքակրթական ճգնաժամի բովանդակությունը, նրա հաղթահարման արդյունքում ակնկալվող Նոր աշխարհակարգի բնույթը և վերջինիս միտված՝ մետաքաղաքաղաքական հակընդդեմ գործընթացների էությունը։ Հենց այս հարցերի դիտարկման անհրաժեշտությամբ և հրատապությամբ էլ ամբողջանում է սույն հետազոտության նպատակը՝ ընդգծելով արդիականությանը ներկայացվող սոցիալական պատվերի բովանդակությունը։ Հետազոտության ընթացքում առաջադրվել և լուծվել են իրար հետ փոխկապակցված մի շարք հետազոտական խնդիրներ։ Մասնավորապես մանրամասն դիտարկվել են Նոր աշխարհակարգի կայացման միտումները, արդեն իսկ ծավալվող գործընթացների բնույթը։ Նշված հարցերը քննարկվել են հայկական քաղաքակրթության դիտանկյունից, որտեղ որպես առանցքային խնդիր հետազոտվել և ամբողջացվել է հայկական քաղաքակրթական հայտի էությունը, այն է՝ քաղաքակրթական հաղորդակցիչի պատմական սեփական առաքելության վերգտնումն ու վերարժևորումը։ Հետազոտական խնդիրների լուծման համար օգտվել ենք վերլուծության, համադրման, համեմատա-աշխարհագրական, տեսական ընդհանրացման գիտական մեթոդներից։ Հետազոտության արդյունքում ստացված տեսական եզրակացություններն ու առաջարկությունները կարող են օգտակար լինել և կիրառվել պետական ու ազգակեցական քաղաքականության ոլորտներում, քանի որ դրանք թույլ են տալու, որ Հայաստանը և հայկականությունը Նոր աշխարհակարգի ձևավորման գործընթացներում ազդեցության պասիվ սուբյեկտի փոխարեն վերարժևորվեն որպես ակտիվ դերակատար։ The article examines the content of the modern civilizational crisis, the nature of the New World Order perceived as a result of its overcoming, and the essence of the contradictory meta-political processes aimed at it. It is the necessity and relevance of considering these issues that summarizes the purpose of this study and emphasizes the content of the social order of relevance. In the course of the study, a number of interrelated questions were put forward and resolved. In particular, the trends of the formation of the new world order and the nature of the processes already unfolding were examined in detail. The above-mentioned issues were discussed from the perspective of the Armenian civilization, where the essence of the Armenian civilization application, i.e. the restoration and reassessment of its own historical mission as a political communicator, was explored and summarized as a key task. To solve the research tasks methods of analysis, comparison, scientific methods of comparative geography and theoretical generalization were used. The theoretical conclusions and suggestions received as a result of the research may be useful and applied in the spheres of state and national politics, as they will enable Armenia and Armeniancy to become active players of the New World Order formation process instead of passive subjects of influence. В статье рассматривается содержание современного характер нового миропорядка, цивилизационного кризиса, в контексте результатов его преодоления и сущность направленных на него противоречивых мета-политических процессов. Именно необходимостью изучения этих вопросов и актуальностью социального заказа обусловлена цель данного исследования. В ходе работы был выдвинут и решен ряд взаимосвязанных вопросов. В частности, были детально рассмотрены тенденции становления нового миропорядка и характер уже разворачивающихся процессов. Данные вопросы были рассмотрены в аспекте армянской цивилизации, где в качестве ключевой идеи была исследована и обобщена суть армянской цивилизационной концепции, которая заключается в, то восстановление и переоценке собственной исторической миссии. Для решения поставленных задач мы использовали методы анализа, сопоставления, научные методы сравнительно-географического, теоретического обобщения. Полученные результат исследования и теоретические выводы и предложения могут быть применены в сферах государственной и национальной политики, так как они могут способствовать тому, чтобы в процессе формирования нового миропорядка чтобы Армения и армянство из пассивного субъекта влияния перешли в статус активного игрока.
Keywords: Քաղաքագիտություն; Միջազգային հարաբերություններ