Աշխատաշուկայի առկա վիճակը, միտումներն ու զարգացման հեռանկարները Հայաստանում - Մելիքջանյան, Զավեն («Դիզակ պլյուս» հրատարակչություն)
Յուրաքանչյուր երկրի տնտեսական աճի կարևոր նախապայմաններից մեկը զարգացած աշխատաշուկայի առկայությունն է, որի ձևավորման համար անհրաժեշտ է աշխատանքային ներուժի ընդլայնում և արդյունավետ օգտագործում։ Միևնույն ժամանակ անհրաժեշտ է արձանագրել, որ աշխատանքի շուկաները ներկայումս գլոբալ և տեղական մակարդակով կառուցվածքային վերափոխումների են ենթարկվում, ինչի պատճառով բավականին դժվարություններ են առաջանում վերջիններս ավանդական մոտեցումներով կառավարելը։ Հետևաբար, ստեղծված խնդիրների լուծման լավագույն տարբերակը նոր ու ստեղծագործ մոտեցումների կիրառումն է, ինչի շնորհիվ յուրաքանչյուր երկիր հնարավորություն է ստանում ընդգծել սեփական զարգացման հեռանկարները երկարաժամկետ կտրվածքով։ Վերջիվերջո աշխատանքի շուկան իրենից ենթադրում է տնտեսական և իրավական երևույթների մի համախումբ, որը թույլ է տալիս մարդկանց փոխարինել իրենց ունակությունները համապատասխան վարձատրությամբ, որը վերջիններս կարող են օգտագործել սեփական կարիքների համար ապրանքներ կամ ծառայություններ ձեռք բերելու համար։ Одним из важных факторов экономического роста любой страны является наличие развитого рынка труда, формирование которого требует расширения и эффективного использования трудового потенциала. В то же время необходимо отметить, что в настоящее время рынки труда претерпевают структурные изменения на глобальном и локальном уровнях, что затрудняет управление ими традиционными подходами. Поэтому лучший способ решения созданных проблем – это применение новых и креативных подходов, благодаря которым каждая страна получает возможность подчеркнуть собственные перспективы развития в долгосрочной перспективе. Ведь рынок труда представляет собой совокупность экономических и правовых явлений, позволяющих людям замещать свои способности соответствующей заработной платой, которую они могут использовать для покупки товаров или услуг для собственных нужд. One of the important factors in the economic growth of any country is the presence of a developed labor market, the formation of which requires the expansion and effective use of labor potential. At the same time, it should be noted that currently labor markets are undergoing structural changes at the global and local levels, which makes it difficult to manage them with traditional approaches. Therefore, the best way to solve the problems created is to apply new and creative approaches, thanks to which each country has the opportunity to emphasize its own development prospects in the long term. After all, the labor market is a set of economic and legal facts that allow people to replace their abilities with adequate wages, which they can use to buy goods or services for their own needs.
Keywords: Տնտեսագիտություն