Օտարերկրյա ուղղակի ներդրումների առնչությամբ ՀՀ-ի ներդրումային ճիշտ քաղաքականության մշակումը` որպես տնտեսական աճի գրավական - Մելիքջանյան, Զավեն («Դիզակ պլյուս» հրատարակչություն)
Հոդվածում ուսումնասիրվում է ՕՈւՆ-երի ներգրավման նպատակով երկրների կողմից ճիշտ ռազմավարության մշակման և իրականացման կարևորությունը։ Քննարկվում է ճիշտ ռազմավարության մշակման նպատակով անհրաժեշտ հարցադրումների անհրաժեշտությունը և բացահայտվում են տվյալ հարցադրումներն ու տրվում վերջիններիս համապարփակ և հիմնավորված պատասխանները։ Հաշվի առնելով օտարերկրյա ուղղակի ներդրումների նվազման միտումները՝ ռազմավարության մշակման անհրաժեշտությունը գնահատվում է բարձր, քանի որ ՕՈւՆ-երը բավարար չէ միայն դիտարկել երկրների համար աշխատատեղերի ստեղծման կամ ներդրված գումարների հոսքի տեսանկյունից, այլև անհրաժեշտ է դիտարկել ՕՈւՆ-երի ուղղակի և անուղղակի ազդեցությունները երկրի կյանքի այլ ասպեկտների վրա ևս։ Արդյունքում կարող ենք ասել, որ Հայաստանը կարող է դառնալ ՕՈւՆ-ների ներգրավման իրական հարթակ, սակայն հրատապ է ճիշտ ռազմավարության մշակումն ու իրականացումը։ В этой статье исследуется потенциал страны для разработки и реализации правильных стратегий привлечения ПИИ. Обсуждается необходимость важных вопросов для выработки правильной стратегии, уточняются заданные вопросы и на последние даются обоснованные ответы. Учитывая тенденцию к сокращению прямых иностранных инвестиций в РА, потребность в разработке стратегии высока, поскольку ПИИ недостаточно рассматривать только с точки зрения создания рабочих мест или денежных потоков для стран, но также и прямое и косвенное влияние ПИИ на другие аспекты страны. В итоге можно сказать, что Армения может стать реальной площадкой для привлечения ПИИ, но разработка и реализация правильной стратегии не терпит отлагательств. This article explores the potential of countries to design and implement the right strategies for attracting FDI. The necessity of important questions for the development of the correct strategy is discussed, the questions asked are clarified and substantiated answers are given to the latter. Given the downward trend in foreign direct investment in Armenia, the need for strategy development is high, since FDI is not considered only in terms of job creation or cash flows for countries, but also the direct and indirect impact of FDI on other aspects of the country. As a result, we can say that Armenia can become a real platform for attracting FDI, but the development and implementation of the right strategy is urgent.
Keywords: Տնտեսագիտություն