Ղարաբաղը Մ. Յու. Լերմոնտովի և նրա մերձավորների կյանքում - Զախարով, Վլադիմիր (տպ. Արմավ հրատ.)
Ռուս մեծ բանաստեղծ Մ. Յու. Լերմոնտովի եւ նրա շրջապատի որոշակի անձանց կողմից Ղարաբաղի /պատմական Հայաստանի 10-րդ նահանգ Արցախ/ հետ ունեցած առնչությունների եւ, մասնավորապես, կովկասյան առաջին աքսորի շրջանում բանաստեղծի՝ կարճատեւ այցով Շուշիում եղած լինելու շուրջ է ՌԴ Լերմոնտովյան կոմիտեի նախագահ, պրոֆ. Վլադիմիր Ալեքսանդրովիչ Զախարովի գիտական ուսումնասիրությունը: Պետք է ասել, որ Արեւելքի մշակույթի կերպարներն ու Կովկասը Լերմոնտովին ուղեկցել են ստեղծագործական ողջ, ցավոք՝ կարճատեւ, կյանքում, ընդորում, Լերմոնտովը միայն առաջին ու երկրորդ աքսորների ժամանակ չէ, որ եղել է Կովկասում. Երկրամասը նրան ծանոթ է եղել դեռ մանկությունից... Մեծ բանաստեղծի ղարաբաղյան այցի մասին ինչպես հիմք՝ այնպես էլ վեճերի առիթ է տվել 1837 թ. վերջին նրա մտերիմ Ս. Ա. Ռաեւսկու գրած նամակը: Շուշի այցելելու հարցի պարզմանն ու բանաստեղծի մահից տարիներ անց նրա զարմիկ Ակիմ Շան-Գիրեյի՝ Շուշիում ծավալած գործունեության մասին է ոչ միայն մասնագետների, այլեւ ընթերցողական լայն շրջանակի համար նախատեսված՝ «Ղարաբաղը Լերմոնտովի եւ նրա շրջապատի կյանքում» գիրքը: Книга «Карабах в жизни М. Ю. Лермонтова и его окружения» профессора Владимира Александровича Захарова, председателя Лермонтовского комитета РФ - научное исследование вопроса: был или не был великий русский поэт в Карабахе /бывшая 10-я губерния исторической Армении/, в частности -в городе Шуши. Поводом к этому послужило известное письмо поэта, отправленное своему другу С.А. Раевскому, в конце 1837 года, в котором Лермонтов перечисляет многие населенные пункты на Северном Кавказе и в Закавказье, где ему пришлось побывать в тот год. О письме этом идут споры. Книга содержит немало неизвестных до сих пор документов, свидетельствующих о том, что не только Лермонтов, но и некоторые лица из его окружения были в Карабахе. Книга предназначена не только для специалистов, но и для широкого круга читателей. The scientific study of the President of RF Lermontov Committee, prof. Vladimir AleksandrovichZakharov is about the relationships of the great Russian poet M. Yu. Lermontov and some persons of his entourage /the 10th province Artsakh of historical Armenia/, particularly it is about the poet’s short visit to Shoushi during the first Caucasian exile. It must be said that the characters of Eastern culture and Caucasus accompanied Lermontov for his whole creative, unfortunately, short life, further, Lermontov wasn’t only in Caucasus during the first and second exiles; the land has been familiar to him since childhood… About the great poet’s visit to Karabakh as basis as well as controversy caused the conflict in 1837: the last letter by his close friend S. A. Raevsky. After having found out the issue of visiting Shoushi and after some years of the poet’s death, the activity about his cousin Akim Shan-Girey in Shushi is not only for specialists but also for a wide range of readers - the book «Karabakh in the Life of Lermontov and its surroundings».
Keywords: Գրականություն