Արցախ աշխարհի նկարագիրն ու բովանդակավորումը Վարդան Հակոբյանի ստեղծագործություններում - Երվանդյան, Զուխրա (տպ. Արմավ հրատ.)
Վարդան Հակոբյանի գեղագիտական հավատամքը հայրենիքն է, իսկ պոետական խոսքի գերակա թեման՝ Արցախը: Բանաստեղծի գեղագիտության մեջ Արցախ աշխարհի թեմայի գերակայությունը պայմանավորված է ոչ միայն նրա աշխարհայացքով, այլ նաև ոչ վաղ անցյալի արյունոտ իրադարձությունների, դրանց հաջորդած կենսաերևույթների ցավոտ ընկալումներով: Հակոբյանի բանաստեղծական էության խորքն ու տարածքը ամբողջ հարստությամբ երևում են հենց Արցախին ևարցախցուն նվիրված գործերում, որոնց հենքում արցախյան բնաշխարհիկ խորապատկերներով ու գուներանգով գեղարվեստականացված արցախական ոգին է, հավատն ու լավ օրվա երազանքը: Эстетическим символом веры Вардана Акопяна является Родина, а преобладающей темой поэтической речи - Арцах. В эстетике поэта преобладание земли Арцах обусловлено не только его мировоззрением, но и кровавыми событиями недавнего прошлого, последующими болезненными восприятиями жизненных явлений. Глубина и протяженность поэтической сущности Акопяна всем своим богатством видны именно в произведениях посвященных Арцаху и арцахцу, в основе которых арцахский дух, отображенный художественным образом глубинными и многоцветными картинами природы Арцаха, вера и мечта о лучшем дне. Aesthetic symbol of belief of Vardan Hakobyan is motherland, and Artsakh-is the prevailing theme of his poetic speech. The dominating role of Artsakh world in poet’s aesthetics is determined not only by his ideology, but also with bloody occurrences of recent times, and painful perceptions of vital phenomena following them. The deepness and extent of poetic essence of Hakobyan can be seen with all their richness in the works dedicated to Artsakh land and Artsakh people, which are based on spirit of Artsakh, depicted in aesthetic way by deep and colorful pictures of nature of Artsakh, belief and dream about better day.
Keywords: Գրականություն