Աբրահամ Երևանցին և նրա «Պատմութիւն պատերազմացն» երկը - Նիկողոսյան, Արքմենիկ («Դիզակ պլյուս» հրատարակչություն)
Հոդվածում ներկայացվում են 18-րդ դարի պատմիչ Աբրահամ Երևանցու կենսագրության ժլատ ուրվագծերն ու նրա «Պատմութիւն Պատերազմացն» երկի ընդհանուր, բայց հատկանշական բովանդակությունը: Երկի՝ հատկապես գրական արժեքի վերլուծության տեսանկյունից հաշվի են առնվել հրատարակված երկու բնագրերն էլ: Քննվում են բանասիրական, արժեբանական, գաղափարական, թեմատիկ, լեզվաոճական բազմաթիվ հարցեր: В статье представлены скудные сведения о биографии историографа 18 века Абраама Ереванци; представлено общее, но характерное изложение его труда “История войн”. При анализе труда, особенно его ценности как литературного произведения, рассматриваются оба изданных первоисточника. Рассматриваются различные филологические, аксиологические, идеологические, тематические, лингвостилистические вопросы. The article presents meager information about the biography of the 18th century historiographer Abraham Yerevantsi; a general but characteristic exposition of his work "History of Wars" is presented. When analyzing the work, especially its value as a literary work, both published primary sources are considered. Various philological, axiological, ideological, thematic, linguo-stylistic issues are considered.
Keywords: Գրականագիտություն