Морфология пыльцы двух редких видов рода Gladiolus L. (Iridaceae) флоры Армении - Айрапетян, А. М.; Мурадян, А. Г. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
На уровне светового (СМ) и сканирующего электронного (СЭМ) микроскопов исследована морфология пыльцы двух видов рода Gladiolus L. (сем. Iridaceae), включенных в Красную книгу Армении (2010) – G. szovitsii Grossh. и G. dzhavakheticus Eristavi. Пыльцевые зерна у обоих видов дистально-1-бороздные, борозды оперкулятные. На уровне СМ видимых межвидовых морфологических различий по пыльце не отмечено, в то время как на уровне СЭМ основным отличительным признаком является количество шипов и перфораций на единицу площади поверхности пыльцевого зерна. Լուսային (ԼՄ) և սկանավորող էլեկտրոնային (ՍԷՄ) մանրադիտակների օգնությամբ ուսումնասիրվել է Հայաստանի Կարմիր գրքում (2010) ընդգրկված Gladiolus szovitsii Grossh. և G. dzhavakheticus Eristavi տեսակների (Iridaceae ընտ.) ծաղկափոշու մորֆոլոգիան: Երկու տեսակների ծաղկափոշին դիստալ-1-ակոսավոր է, ակոսը` օպերկուլիումի առկայությամբ: Լուսային մանրադիտակի մակարդակով միջտեսակային նկատելի տարբերություն չի նշվում, մինչդեռ սկանավորող էլեկտրոնային մանրադիտակի մակարդակով հիմնական տարբերակիչ հատկանիշը ծաղկափոշու մեկ միավոր մակերեսի վրա փշիկների և ծակոտիների քանակն է: cluded in the Red Data Book of Armenia (2010), namely G. szovitsii Grossh. and G. dzhavakheticus Palynomorphology of two species of the genus Gladiolus L. (family Iridaceae), included in the Red Data Book of Armenia (2010), namely G. szovitsii Grossh. and G. dzhavakheticus Eristavi was studied using the light (LM) and scanning electron (SEM) microscopes. Pollen grains in both species are monosulcate (anasulcate), operculate. No visible interspecies differences were noted at the LM level, while at the SEM level, the main distinguishing feature is the number of spines and perforations per unit area of the pollen grain surface.
Keywords: Ботаника