ՀՀ հիպերկենտրոնացված տնտեսությունը, բազիսային եկամուտի հնարավոր ներդրումը և սահմանամերձ գյուղերի վերաբնակեցումը - Հովհաննիսյան, Հայկ («Դիզակ պլյուս» հրատարակչություն)
ԽՍՀՄ փլուզումից հետո անդամ պետություններում սկսեցին խորը ճգնաժամեր, որոնք մեծ ազդեցություն ունեցան երկրի սոցիալ-տնտեսական զարգացման վրա։ Մինչ այսօր այդ ճգնաժամի հետևանքները երևում են ՀՀ տարածքային համաչափ զարգացման համատեքստում։ Եվ սոցիալական, և տնտեսական առումով ՀՀ տնտեսությունը կոնցենտրացված է մայրաքաղաք Երևանում, իսկ երկրի մարզերում և սահմանամերձ բնակավայրերում իրավիճակը մնում է ծանր։ Այս հոդվածում քննարկվում են ֆինանսների ու մակրոտնտեսագիտության մեջ հայտնի հակացիկլիկ գործիքների օգտագործման պրակտիկան և դրա պրոյեկտումը սոցիալ-տնտեսական խնդիրներում։ Մասնավորապես, առաջարկվում է մտցնել բազիսային եկամտի գաղափարը և այդպիսով խթանել մարզերում մշտական բնակչության ավելացմանը։ Այս մոտեցումը կարող է փոխարինել մինչ այս գործող հարկային արտնություններով աշխատաձևին։ После распада СССР в государствах-членах Союза начались глубокие кризисы, которые оказали серьезное влияние на социально- экономическое развитие стран. На сегодняшний день последствия этого кризиса очевидны в контексте сбалансированного территориального развития Республики Армения. Как в социальном, так и в экономическом плане экономика Республики Армения сконцентрирована в столице Ереване, и ситуация в провинциях и приграничных регионах страны остается сложной. В данной статье рассматривается практика использования антициклических инструментов, известных в области финансов и макроэкономики, и их проекторивание в социально-экономических проблемах. В частности, предлагается включить идею базового дохода и тем самым стимулировать рост постоянного населения в регионах. Этот подход может заменить существующие в некоторых регионах налоговые льготы. After the collapse of the USSR, deep crises began in the member states of the union, which had a serious impact on the socioeconomic development of countries. Today, the consequences of this crisis are obvious in the context of the balanced territorial development of the Republic of Armenia. Both socially and economically, the economy of the Republic of Armenia is concentrated in the capital Yerevan, and the situation in the provinces and border regions of the country remains difficult. This article discusses the practice of using countercyclical tools known in the field of finance and macroeconomics, and their projection in socio-economic problems. In particular, it is proposed to include the idea of basic income and thereby stimulate the growth of the resident population in the regions. This approach can replace existing tax incentives in some regions.
Keywords: Տնտեսագիտություն