Synthesis of biologically active ammonium salts containing 4-(1H-pyrazol-1-Yl)but-2-ynyl group - Barseghyan, K. S. («Գիտություն» հրատ.)
New ammonium salts containing 4-(1H-pyrazole-1-yl)but-2-ynyl group have been synthesized. The synthesized salts were established to have expressed antimicrobial activity against gram-positive and gram-negative microorganisms. Ամոնիումային աղերի հակաբակտերիալ հատկությունների ուսումնասիրման նպատակով սինթեզվել են 4-(1H-պիրազոլ-1-իլ)բութ-2-ինիլ խումբ պարունակող ամոնիումային աղեր, ուր իրար հետ համատեղվում են պիրազոլ օղակի ֆարմակոֆոր բաղադրիչները, պրոպարգիլային խումբը և ամոնիումային կատիոնը: Պրոպարգիլպիրազոլի հիման վրա սինթեզված N,N-դիմեթիլ-4-(1H-պիրազոլ-1-իլ)բութ-2-ին-1-ամինի և մոնոքլոր/բրոմ/քացախաթթվի ալկիլ էսթերների փոխազդեցության արդյունքում ստացվել են մի շարք ամոնիումային աղեր: Ցույց է տրվել, որ սինթեզված աղերի մի մասը ցուցաբերում է արտահայտված հակաբակտերիալ ակտիվություն գրամբացասական և գրամ-դրական միկրոօրգանիզմների հանդեպ: С целью исследования антибактериальных свойств синтезированы аммониевые соли, содержащие 4-(1H-пиразол-1-ил)бут-2-инильную группу, в которых сочетаются фармакофорные фрагменты пиразола, пропаргильная группа и четвертичная аммониевая соль. На синтезированной основе пропаргилпиразола N,N-диметил-4-(1H-пиразол-1-ил)бут-2-ин-1-амина и алкиловых эфиров моно-хлор(бром)уксусной кислоты получен ряд аммониевых солей. Показано, что некоторые из них проявляют выраженную антибактериальную активность в отношении грамположительных и грамотрицательных микроорганизмов.
Keywords: Organic chemistry; Pharmacology