The Application of conserved emissions of sulphurous gases for improvement of alkaline soils - Sahakyan, S. V.; Gasparyan, G. H.; Eloyan, A. Sh.; Barseghyan, M. H. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
The aim of the study is to provide integrated solution of environmental problems by help of conservation emissions of sulphurous gases in form of sulphur or treated cement dust and their application for improvement of Alkaline Soils. New ameliorants for improvements of Alkaline soils under laboratory conditions were obtained: electro-treated mixture of sulphurous and sulphuric acids, treated cement dust containing sulphite and sulphate salts of Ca. Two electrochemical methods for production of sulphuric acid and mixture of sulphuric and hydrochloric acids from sulphurous acid were developed and the electric energy requirement for their production is calculated. The process of retention of sulphurous gases, by water solution of cement dust is studied. It is shown, that for conservation of 1 t of sulphurous gases 2 t of cement dust is required. The influence of newly-received ameliorants on physical and chemical properties of Alkaline soils during their chemical reclamation and leaching processes was studied. The most ameliorative effect, obtained in the variant, where electrochemical treated solution of the mixture of sulphurous and sulphuric acids were used. Ուսումնասիրության նպատակն էր գտնել բնապահպանական խնդիրների համապարփակ լուծում՝ մթնոլորտ արտանետվող ծծմբային գազերը ծծմբի և վերամշակված ցեմենտի փոշու կուտակման միջոցով և դրանք կիրառել ալկալի հողերի մելիորացման բնագավառում: Լաբորատոր պայմաններում ստացվել են նոր մելիորանտներ՝ ծծմբային և ծծմբական թթուների էլեկտրամշակված խառնուրդ, վերամշակված ցեմենտի փոշի, որը պարունակում է Ca-ի սուլֆիտ և սուլֆատ: Մշակվել են թթուների խառնուրդներից՝ ծծմբական և ծծմբական ու աղաթթվի խառնուրդի ստացման երկու էլեկտրաքիմիական եղանակներ։ Կատարվել է ցեմենտի փոշու ջրային լուծույթով ծծմբային գազերի կլանման գործընթացի ուսումնասիրություն: Պարզաբանվել է, որ 1 տոննա ծծմբային գազերի կլանման համար պահանջվում է 2 տոննա ցեմենտի փոշի: Հետազոտվել է ալկալի հողերի ֆիզիկաքիմիական հատկությունների վրա նոր ստացված մելիորանտների ազդեցությունը դրանց քիմիական մելիորացիայի և լվացման գործընթացում: Ցույց է տրվել, որ լավագույն մելիորատիվ արդյունավետություն է դիտվել այն տարբերակում, որտեղ օգտագործվել է էլեկտրաքիմիական եղանակով վերամշակված ծծմբական և ծծմբային թթուների խառնուրդ: Целью исследования является комплексное решение экологических проблем за счет консервации выбросов сернистых газов в виде серы, обработанной цементной пыли и их применения для улучшения щелочных почв. В лабораторных условиях были получены новые мелиоранты для улучшения щелочных почв: электрообработанная смесь сернистой и серной кислот, обработанная цементная пыль, содержащая сульфит и сульфат Ca. Были разработаны два электрохимических способа получения серной кислоты и смеси серной и соляной кислот из сернистой кислоты. Было проведено исследование процесса удержания сернистых газов водным раствором цементной пыли. Установлено, что для сохранения 1 т сернистых газов требуется 2 т цементной пыли. Проведено исследование влияния вновь полученных мелиорантов на физико-химические свойства щелочных почв в процессе их химической мелиорации и промывке. Наибольший мелиоративный эффект был проявлен в вариант, где использовался электрохимически обработанный раствор смеси сернистой и серной кислот.
Keywords: Agrochemistry