Изучение процессов получения смеси аминокислот из белоксодержащих промышленных отходов - Агаджанян, А. Е.; Тхруни, Ф. Н.; Оганесян, Г. Ж.; Егиян, К. И.; Цатурян, А. О. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Исследованы процессы комплексной переработки отхода белоксодержащего сырья. Определен аминокислотный состав полученного кислотного и щелочного гидролизата волос человека и показано, что технологически предпочтительно обработку волос осуществлять солянокислым гидролизом. Впервые показана возможность получения из кислотного гидролизата как смеси аминокислот, так и водорастворимого природного меланина. Исследованы процесс очистки полученного меланина, его свойства и процесс перевода в водорастворимую форму. Разработан доступный способ получения смеси белковых аминокислот из куколок тутового шелкопряда и определены оптимальные технологические параметры осуществления процесса. Ուսումնասիրվել են սպիտակուց պարունակող հումքի թափոնների կոմպլեքսային մշակման պրոցեսները: Որոշվել է մարդու մազերի թթվային և հիմնային հիդրոլիզատների ամինաթթվային կազմը ու ցույց տրվել, որ տեխնոլոգիապես նախընտրելի է մազերի մշակումն իրականացնել աղաթթվային հիդրոլիզի եղանակով: Առաջին անգամ ցույց է տրվել թթվային հիդրոլիզատից ինչպես ամինաթթվային խառնուրդի, այնպես էլ ջրալույծ բնական մելանինի ստացման հնարավորությունը: Հետազոտվել է ստացված մելանինի մաքրման ու նրա ջրալուծելի ձևի փոխարկման պրոցեսը: Մշակվել է թթենու մետաքսի բոժոժներից սպիտակուցային ամինաթթուների խառնուրդի ստացման մատչելի եղանակ, որոշվել են գործընթացի իրականացման օպտիմալ տեխնոլոգիական ցուցանիշները: The processes of complex treatment of wastes of protein-containing raw material have been studied. The amino acid composition of the obtained acidic and basic hydrolysate of human hair was determined and it was established that it is technologically more preferable to process hair with hydrochloric hydrolysate. For the first time the possibility to obtain both a mixture of amino acids and water-soluble natural melanin from acid hydrolysate was shown. The process of the obtained melanin purification, its properties and the process of its transformation into water-soluble from were studied. An affordable method has been developed for obtaining a mixture of protein amino acids from pupae of a mulberry silkworm and the optimal technological parameters for the implementation of the process have been determined.
Keywords: Биотехнология