Երկբլթանի գինկգոյի (Ginkgo biloba L.) բուսահումքի կենսաքիմիական ուսումնասիրությունն Արարատյան դաշտի պայմաններում - Վարդանյան, Ա. Պ.; Ղալաչյան, Լ. Մ. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Ներկայացված է երկբլթանի գինկգոյի (Ginkgo biloba L.) բուսահումքում (կանաչ, դեղին տերևներ) սպեկտրոֆոտոմետրիկ, նրբաշերտ քրոմատոգրաֆիկ մեթոդներով հիմնական կենսաբանական ակտիվ նյութերի համեմատական հետազոտություն: Կենսաքիմիական ուսումնասիրություններով պարզվել է, որ գինկգոյի աշնանային դեղին տերևներում ռուտինի (0.36 0․02)%, նարցիսսինի (0.42 0․03)%, նիկոտիֆլորինի (0.33 0․02)%, գինկգետինի (0.52 0․03)%, իզոգինկ-գետինի (0.46 0․03)% պարունակությունը և ֆլավոնոիդների հանրագումարը (2.11 0․4)% 1,2; 1,2; 1,3; 1,3; 1,3 և 1,2 անգամ, համապատասխանաբար, բարձր են կանաչ տերևների համեմատ, իսկ էքստրակտիվ նյութերի (38.55 4)% բարձր պարունակություն դիտվել է կանաչ տերևներում։ Проведено сравнительное изучение основных биологически активных веществ в растительном сырье (зеленые и желтые листья) гинкго двулопастного (Ginkgo biloba L.) методами спектрофотомерии и тонкослойной хроматографии. Биохимическими исследо-ваниями выяснилось, что содержание рутина (0.36 0․02)%, нарциссина (0.42 0․03)%, никотифлорина (0.33 0․02)%, гинкгетина (0.52 0․03)%, изогинкгетина (0.46 0․03)% и суммы флавоноидов (2.11 0․4)% в 1,2; 1,2; 1,3; 1,3; 1,3 и 1,2 раза, соответственно, в осен-них желтых листьях гинкго было выше по сравнению с зелеными листьями, а высокое содержание экстрактивных веществ (38.55 4)% наблюдалось в зеленых листьях. Comparative study was conducted on the main biologically active substances in plant raw materials (leaves) of Ginkgo biloba L. using the method of spectrophotometry and thin layer chromatography. Biochemical analysis of plant raw materials of Ginkgo showed that the amount of rutin (0.36 0․02)%, narcissin (0.42 0․03)%, nicotiphlorin (0.33 0․02)%, ginkgetin (0.52 0․03)%, isoginkgetina (0.46 0․03)% and the sum of flavonoids (2.11 0․4)% in autumn yellow leaves exceeded 1.2; 1.2; 1.3; 1.3; 1.3 and 1.2 times respectively as compared to the green leaves. High content of extractive substances (38.55 4)% were observed in green leaves of Ginkgo.
Keywords: Կենսաքիմիա