Экологический мониторинги оценка качества воды устьевой части основных рек водосборного бассейна озера Севан (2018г.) - Хачикян, Т. Г.; Степанян, Л. Г.; Мамян, А. С.; Гамбарян, Л. Р. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Мониторинговые исследования устьевых частей основных рек водосбора озера Севан с соблюдением физико-химических и биологических параметров воды проводились в весенний, летний и осенний сезоны 2018 г. С учетом сезонных значений исследуемых параметров было оценено качество воды. В некоторых реках, в устьевой части, увеличилась количественная доля сине-зеленых и колониальных зеленых водорослей в фитопланктоне, что, по всей вероятности, связано с увеличением показателей химического загрязнения воды. Показатели сапробности соответствовали наличию среднего органического загрязнения и находились в зонах от α-олигосапробной до β-мезосапробной. 2018թ. գարուն, ամառ, աշուն սեզոններին իրականացվել են Սևանա լճի ջրհավաք ավազանի հիմնական գետերի գետաբերանային հատվածների մոնիթորինգային հետազոտություններ՝ ջրի ֆիզիկաքիմիական և կենսաբանական ցուցանիշների դիտարկմամբ: Ուսումնասիրված ցուցանիշների սեզոնային արժեքների հաշվառմամբ կատարվել է գետաբերանների ջրի որակի գնահատում: Որոշ գետերի գետաբերաններում ֆիտոպլանկտոնային համակեցությունում մեծացել է կապտականաչների և գաղութային կանաչ ջրիմուռների քանակական մասնաբաժինը, ինչը ամենայն հավանականությամբ պայմանավորված է եղել ջրի քիմիական աղտոտվածության ցուցանիշների արժեքների մեծացմամբ: Սապրոբայնության ցուցանիշները տատանվել են α-օլիգոսապրոբից մինչև β-մեզոսապրոբ սահմաններում, ինչը համապատասխանում է օրգանական աղտոտվածության միջին աստիճանին: Monitoring investigations of the estuarine parts of the main rivers of the Lake Sevan’s catchment basin with observation of the physicochemical and biological parameters of the water were carried out in spring, summer and autumn seasons of 2018. Water quality of the estuaries was assessed taking into account the seasonal values of the studied parameters. In the estuarine part of some rivers the quantitative proportion of blue-green and colonial green algae increased in phytoplankton composition, which is most likely associated with an increase of the parameters of chemical pollution of the water. The saprobity indices corresponded to the moderate organic pollution of the water and were belonging from α-oligosaprobic to β-mesosaprobic zones.
Keywords: Гидрология