Տեխնոլոգիապես փոփոխված բնական ռադիոակտիվությունը Ալավերդի քաղաքի հողերում - Դեմիրճյան, Գ․ Ա․; Մովսիսյան, Ն․ Է․; Փյուսկյուլյան, Կ․ Ի․; Սահակյան, Լ․ Վ․; Սաղաթելյան, Ա․ Կ․; Բելյաևա, Օ․ Ա․ (ՀՀ ԳԱԱ)
Աշխատանքում ներկայացված են Ալավերդի քաղաքում իրականացված ռադիոէկոլոգիական հետազոտությունների արդյունքները։ Ուսումնասիրվել են գումարային ալֆա/բետա ակտիվության ու բնական ռադիոնուկլիդների՝ 226Ra, 232Th և 40K-ի ակտիվության բաշխվածությունը ՝ լեռնահանքային համալիրի ազդեցության տակ գտնվող Ալավերդու քաղաքային հողերում։ The current research presents the results of radioecological monitoring conducted in one of the largest mining centers of Armenia: the city of Alaverdi. The distribution of gross alpha/beta activities, as well as the activity levels of natural primordial radionuclides (226Ra, 232Th, and 40K) were identified. The dependence of radioactivity levels on the soils of Alaverdi under the influence of the mining complex has been revealed. В работе представлены результаты радиоэкологических исследований г. Алаверди. Исследовано распределение суммарной альфа/бета активности и естественных радионуклидов в почвах города Алаверди под влиянием горнорудного производства.
Keywords: Էկոլոգիա