Generation of lower-middle jurassic trondhjemite series in the Lesser Caucasus (Republics of Armenia and Mountainous Karabakh) - Galoyan, Gh. L. (ՀՀ ԳԱԱ)
The age and geotectonic history of trondhjemite (plagiogranite) magmatism of Mesozoic is especially important for unraveling the geological/geodynamic evolution of the east-southeastern segment of the Lesser Caucasus (LC). Issues for a more definite and comprehensive interpretation of tectonic implications of the LC ophiolites with adjacent Somkheto–Karabagh and Spitak–Kapan Jurassic–Cretaceous zones have been discussed anew. Evidently, these zones, particularly the geological units in them, are strongly associated with each other both spatially and temporally. U–Pb zircon dating of plagiogranites from Sevan ophiolite (central part of Amasia–Sevan–Hakari։ ASH suture zone) and from mentioned zones in LC provides more reliable geochronological constraints on the evolution of Neotethys (?). Obviously, all zircon ages are in the interval of late Early to late Middle Jurassic epoch (~180–165 Ma). Մեզոզոյան տրոնդյեմիտային (պլագիոգրանիտային) մագմատիզմի հասակն ու երկրատեկտոնական պատմությունը հատկապես կարևոր են Փոքր Կովկասի (ՓԿ) արևելյան–հարավ-արևելյան հատվածի երկրաբանական-երկրադինամիկ էվոլյուցիան բացահայտելու համար: Նորովի են քննարկվել ՓԿ օֆիոլիտների տեկտոնական իրավիճակի առավել հստակ և համապարփակ մեկնաբանման հարցերը հարակից Սոմխեթ-Ղարաբաղի և Սպիտակ-Կապանի յուրակավճի գոտիների հետ: Ակնհայտ է, որ այդ գոտիները, մասնավորապես դրանցում առկա երկրաբանական միավորները, սերտորեն կապված են միմյանց հետ տարածականորեն և ժամանակային առումով: Սևանի օֆիոլիտից (Ամասիա-Սևան-Հակարի՝ ԱՍՀ կարային գոտու կենտրոնական մաս) և ՓԿ նշված գոտիներից ստացված պլագիոգրանիտների U–Pb ցիրկոնային թվագրումը ապահովում է առավել հուսալի երկրաժամանակագրական ճշգրտումներ Նեոթետիսի (?) Էվոլյուցիայի վերաբերյալ: Ակնհայտ է, որ ցիրկոնային բոլոր հասակները գտնվում են ուշ վաղ և ուշ միջին յուրայի դարաշրջանի միջակայքում (~ 180–165Ma): Возраст и геотектоническая история мезозойского трондьемитового (плагиогранитого) магматизма особенно важны для раскрытия геологической-геодинамической эволюции восточно-юго-восточного сегмента Малого Кавказа (МК). Вновь обсуждаются вопросы более определенной и исчерпывающей интерпретации тектонического положения офиолитов МК с прилегающими к ним Сомхето–Карабахской и Спитак–Капанской юрско–меловой зонами. Очевидно, эти зоны, в особенности находящиеся в них геологические единицы, прочно связаны друг с другом как в пространственном, так и во временном отношении. U–Pb датирование по циркону плагиогранитов из Севанского офиолита (центральная часть шовной зоны Амасия–Севан–Аакари или АСА) и из упомянутых зон в МК дает новые и более надежные геохронологические реперы в эволюцию Неотетиса (?). Очевидно, что все возрасты цирконов находятся в интервале от позднераннего до позднесреднего юрского периода (~ 180–165 млн лет).
Keywords: Petrology