Crisis Vaccine: Will Covid Vaccines Save the World Economy? - Shahrimanyan, Tereza (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
In the fight against COVID-19, vaccines are the key to overcoming health and economic crisis. Availability of vaccines for countries is one of the first steps in solving this problem. When vaccines became popular within the countries, the latter will lead to the facilitation or elimination of restrictions, which will result in the promotion of economic activity at the level of each individual country and the restoration of trade relations. All this will lead to the step-by-step overcoming of global economic crisis caused by COVID-19, and finally the "recovery" of the world economy. It is noteworthy that economic losses caused by insufficient vaccination rates are four times higher than the cost of vaccines. COVID-19-ի դեմ պայքարում պատվաստանյութերն այսօր առողջապահական և տնտեսական ճգնաժամի հետևանքների հաղթահարման առանցքային միջոց են: Այս պայմաններում առաջնային քայլերից մեկը երկրների համար պատվաստանյութերի հասանելիությունն է: Երբ համատարած լինեն պատվաստումները, դա կհանգեցնի սահմանափակումների մեղմացման կամ ընդհանրապես բացառման, ինչի արդյունքում յուրաքանչյուր որոշակի երկրում հնարավոր կդառնան տնտեսական ակտիվության խթանումն ու առևտրային կապերի վերականգնումը: Այս ամենը քայլ առ քայլ կբերի COVID-19-ի հետևանքով առաջացած համաշխարհային տնտեսական ճգնաժամի հետևանքների հաղթահարման և, վերջապես, համաշխարհային տնտեսության «առողջացման»: Հատկանշական է, որ պատվաստումների ոչ բավարար տեմպերից առաջացած տնտեսական կորուստները չորս անգամ գերազանցում են պատվաստանյութերի ձեռքբերման ծախսերը: Сегодня в борьбе с COVID-19 вакцины являются ключевым инструментом к преодолению кризиса в области здравоохранения и экономики. Доступность вакцин для стран - один из первых шагов в решении этой проблемы. Когда вакцины получат широкое распространение в странах, ограничения будут ослаблены или полностью отменены, в результате чего повысится экономическая активность на индивидуальном уровне и восстановится торговля. Все это приведет к постепенному преодолению глобального экономического кризиса, вызванного COVID-19, и, наконец, к «оздоровлению» мировой экономики. Примечательно, что экономические потери от недостаточной вакцинации в четыре раза превышают стоимость вакцин.
Keywords: Security and challenges