Demographic Labyrinth or…? - Karapetyan, Lusine (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
The aging population, declining birth rates, international migration in the recent decades, as well as the COVID-19 pandemic in the last two years have been the hot topic of news outlets. While observing the changes in the demographic processes from different points of view, it becomes clear that it has created many issues in almost all countries. Unlike other issues, which are solved mainly by the country’s level of financial resources, the challenge of the demographic issues is that they are mostly influenced by religious and cultural characteristics and changes in the mindset and behavior of the population over time. Therefore, when creating a demographic policy, one should consider that each event loses its attractiveness over time and ceases to serve its main purpose. So measures to improve the demographic situation need to be regularly monitored and reviewed. Վերջին տասնամյակների ընթացքում բնակչության ծերացումը, ծնելիության անկումը, միջազգային միգրացիան, իսկ վերջին երկու տարիներին՝ նաև COVID-19 համավարակը տեղեկատվական դաշտի քննարկումների առանցքում են: Տարբեր տեսանկյուններից դիտարկելով ժողովրդագրական գործընթացի փոփոխությունները՝ ակնհայտ է դառնում, որ վերջիններս իրենց հետ բերում են բազմաթիվ հիմնախնդիրներ գրեթե բոլոր երկրների համար: Ի տարբերություն այլ հիմնախնդիրների, որոնց լուծումները գերազանցապես պայմանավորված են երկրների ֆինանսական ռեսուրսներով ապահովածության աստիճանով, ժողովրդագրական հիմնախնդիրների յուրահատկությունն այն է, որ դրանց վրա առավել նշանակալի ազդեցություն ունեն կրոնական, մշակութային առանձնահատկությունները, ժամանակի ընթացքում բնակչության մտածելակերպի, վարքագծի փոփոխությունները: Հետևաբար՝ ժողովրդագրական քաղաքականության մշակման ժամանակ պետք է հաշվի առնել այն իրողությունը, որ այս համատեքստում յուրաքանչյուր միջոցառում ժամանակի ընթացքում կորցնում է իր գրավչությունն ու դադարում ծառայել հիմնական նպատակին: Այսինքն՝ ոլորտի բարելավմանն ուղղված բոլոր քայլերը կարիք ունեն մշտադիտարկման և պարբերաբար վերանայման: На глобальном уровне старение населения, снижение рождаемости, международная миграция в течение последнего десятилетия, а также пандемия COVID-19 за последние два года были в центре внимания дискуссий информационного поля. Разностороннее рассмотрение изменений в демографических процессах показывает, что они создали множество проблем практически для всех стран. В отличие от других проблем, в основе решения которых лежит обеспеченность стран финансовыми ресурсами, особенность демографических проблем состоит в том, что на них наиболее существенно влияют религиозные и культурные особенности, изменения в мышлении и поведении населения с течением времени. Поэтому при разработке демографической политики необходимо учитывать тот факт, что каждое событие со временем теряет свою привлекательность и перестает служить своей основной цели. Таким образом, меры по улучшению этой области нужно регулярно контролировать и пересматривать.
Keywords: Security and challenges