Theories of Foreign Policy Analysis: Do They Have Western Bias? - Hayrapetyan, Albert (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
To avoid the misperceptions and misperceptionrelated wars one needs to grasp the motives and reasoning behind the foreign policy of the states. For that purpose, a subdiscipline of International Relations named Foreign Policy Analysis was developed well into the 20th century with a few paradigmatic books revolved around a certain theory. Those theories are as follows: Rational actor model, Poliheuristic theory, Theory of Historical Analogies, Bureaucratic Theory/ Theory of Various Government Actors, Prospect Theory. The aim of this article is to analyze and summarize these theories as well as to figure out whether they have a ‘’western bias’’ or not. Թյուրընկալումներից և դրանց հետևանքով առաջացող պատերազմներից խուսափելու նպատակով անհրաժեշտ է հասկանալ պետությունների արտաքին քաղաքականության հիմքում առկա դրդապատճառները: Այդ նպատակով XX դարի կեսերին առաջացել է միջազգային հարաբերությունների գիտակարգի առանձին մի ճյուղ՝ «Արտաքին քաղաքականության վերլուծությունը»: Վերջինս, տեղ գտնելով համապատասխան նշանակության գրքերում, փորձում է բացահայտել երկրների արտաքին քաղաքականության իրականացման հիմնական գործոններն ըստ հետևյալտ եսությունների. Ռացիոնալ դերակատարի մոդել, Պոլիհյուրիստական տեսություն, Պատմական համաբանությունների տեսություն, Բյուրոկրատական տեսություն/Կառավարության տարբեր դերակատարների տեսություն, Հեռանկարների տեսություն։ Հոդվածում, դիտարկելով այս տեսությունները, փորձ է արվում պարզելու՝ արդյոք դրանք կարևոր նշանակություն ունեն միայն արևմտյան երկրների արտաքին քաղաքականության վերլուծության համար, թե առհասարակ: Во избежание войн, возникших в результате недоразумений, необходимо понять мотивы, лежащие в основе внешней политики государств. В связи с этим в середине двадцатого века возникло отдельное направление в дисциплине “международных отношений”, получившее название “внешнеполитический анализ”. Целью данного направления является выявление факторов, лежащих в основе внешней политики различных стран, что находит свое отражение в теориях, которые обобщены в научных изданиях. К ним относятся: модель рационального игрока, полиэвристическая теория, теория исторических аналогий, бюрократическая теория/теория различных государственных деятелей \, теория перспектив. Цель этой статьи – проанализировать и обобщить эти теории, а также выяснить, имеют ли они “западный уклон” или нет.
Keywords: Geopolitical Chronicle