Tax Avoidance as a World and Armenian Problem։ Causes and Consequences - Petrosyan, Narine (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
The article deals with one of the most important problems of the modern financial world – tax evasion. It is not a secret for anyone that each subject is trying to minimize its costs. There are frequent cases when such minimization is carried out in the form of a decrease in tax payments to the budget, and sometimes in the form of complete non-payment of taxes, which partially or completely contradicts the legislation of the country. The article discusses the problem of tax evasion in the world and in Armenia, the associated economic consequences, as well as possible ways to overcome this problem at the state level. Հոդվածում անդրադարձ է կատարվում ժամանակակից ֆինանսական աշխարհի կարևորագույն խնդիրներից մեկին` հարկերից խուսափելուն: Գաղտնիք չէ, որ յուրաքանչյուր տնտեսավարող սուբյեկտ փորձում է նվազագույնի հասցնել իր ծախսերը: Հաճախակի են այն դեպքերը, երբ հարկերը նվազագույնի հասցնելու ձգտումն իրացվում է բյուջե հարկային վճարումների կրճատմամբ, իսկ երբեմն էլ՝ հարկերի լրիվ չվճարմամբ, ինչը մասամբ կամ ամբողջությամբ հակասում է երկրի օրենսդրությանը։ Քննարկվում է նաև հարկերից խուսափելու խնդիրն աշխարհում և ՀՀ-ում, դրանից բխող տնտեսական հետևանքները, ինչպես նաև պետական մակարդակով այդ խնդրի հաղթահարման հնարավոր ուղիները։ В статье рассматривается одна из важнейших проблем современного финансового мира – уклонение от уплаты налогов. Не секрет, что каждый субъект старается минимизировать свои затраты. Нередки случаи, когда такая минимизация осуществляется в виде уменьшения налоговых платежей в бюджет, а иногда и в виде полной неуплаты налогов, что частично или полностью противоречит законодательству страны. В статье обсуждается проблема уклонения от уплаты налогов в мире и в Армении, связанные с этим экономические последствия, а также возможные пути преодоления этой проблемы на государственном уровне.
Keywords: Armenia and world