Global Trends in Current and State Health Care Financing in Upper-Middle-Income Countries - Galstyan, Hamazasp; Badadyan, Gagik (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
An essential factor characterizing the social security of the population in any country is the development of the health care system, and one of the key factors determining the above-mentioned development is the financing of the system. The effectiveness of the funding of this system depends on such factors as the structure of the funding, the sources of financing of the elements of that structure, and of course the extent of the state's participation in the financing. With the right design of these factors only, it is possible to achieve the desired result, but in practice, there are rare cases when we have maximum efficiency. And there is a need to identify the main features that hold it back from that desired state. That is why the article tries to reveal the main trends and characteristics of the sector's financing in upper-middle-income countries. Յուրաքանչյուր երկրում բնակչության սոցիալական ապահովությունը բնութագրող էական գործոն է առողջապահական համակարգի զարգացումը՝ պայմանավորված ֆինանսավորմամբ: Ընդ որում, համակարգի ֆինանսավորման արդյունավետության մակարդակը կախված է այնպիսի բնութագրիչներից, ինչպիսիք են ֆինանսավորման կառուցվածքը, աղբյուրները և, իհարկե, այդ գործընթացում պետության մասնակցության չափը: Նշվածների ճիշտ ծրագրմամբ հնարավոր է ապահովել ցանկալի արդյունք, մինչդեռ գործնականում հազվադեպ են դեպքերը, երբ այս առումով առկա է առավելագույն արդյունավետություն: Ուստի անհրաժեշտ է վեր հանել այն հիմնական խոչընդոտները, որոնք թույլ չեն տալիս հասնել ցանկալի վիճակի: Հենց այդ նպատակով էլ հոդվածում փորձ է արվում բացահայտելու ոլորտի ֆինանսավորման հիմնական միտումներն ու բնութագրիչները միջինից բարձր եկամուտ ունեցող երկրներում: щественным фактором, характеризующим социальную защищенность населения любой страны, является развитие системы здравоохранения, а одним из ключевых факторов, определяющих это развитие, является финансирование этой системы. Эффективность финансирования этой системы зависит от таких факторов, как структура финансирования, источники финансирования элементов этой структуры и, конечно, степень участия государства в финансировании. Только при правильном формировании этих факторов можно достичь желаемого результата, но на практике бывают редкие случаи, когда у нас есть максимальная эффективность. И необходимо определить основные особенности, которые удерживают систему от желаемого состояния. Поэтому в статье делается попытка раскрыть основные тенденции и характеристики финансирования сектора в странах с доходом выше среднего.
Keywords: Armenia and world